Sunt unele locuri în care rămâi mut. Nu mă refer la locurile frumoase din această lume, care îţi taie respiraţia, ci la cele în care dacă ajungi te întrebi ce dracu a vrut să spună autorul. Un loc de genul ăsta este palatul din Brighton, cunoscut mai degrabă sub numele de Pavilionul Regal.

Este unul din acele locuri de vizitat în Anglia dacă ajungi în zona Londrei. Pe dinafară arată ca o moschee foarte mare. Dar stai, că parcă nu e moschee. Iar dacă ajungi înăuntru dai de un alt stil. Sau mai bine spus de o învălmăşeală de stiluri. Un soi de oriental fără să fie oriental, la marginea kitschului. Pavilionul Regal este însă un simbol a oraşului Brighton și te asigur că vizitarea lui va fi o experienţă foarte interesantă.
Câteva vorbe despre Brighton
La Brighton este litoralul celor care locuiesc în Londra. Îl vei găsi în multe articole care îţi recomandă locuri de vizitat în Anglia la malul mării. Nu aş zice că merită să îţi baţi prea tare capul cu el dacă visezi la vreo destinaţie cu aer mediteranean. Odată ajuns acolo vei regreta că ai criticat vreodată Mamaia sau Costineşti.
Brighton are însă farmecul lui şi în zilele însorite poate fi un loc de plimbare simpatic. Orăşelul aflat la cam o oră de Londra are o plajă mediocră, cu pietre, un dig cu tiribombe şi chinezării dar şi restaurante şi cafenele atractive pe malul mării.


Oricum, bombasticul pavilion regal este de departe perla oraşului. Iar localnicii îi sunt recunoscători hulitului monarh George al patrulea. Măcar a făcut şi el ceva bun.
Regele George, ciuca miştourilor




George al patrulea nu a rămas în istorie ca vreun mare erou ci ca un personaj de care erau jenaţi cei din epocă. Un fel de paţachină, aşa. Săracul de el, îi plăceau câteva chestii în viaţă: mâncarea, băutura, femeile şi luxul. Iar palatul din Brighton a fost cuibuşorul său de nebunii. Construcţia modestă iniţial a fost transformată după gustul regelui care a vrut palat indian şi interior chinezesc deşi nu pusese niciodată piciorul în niciuna din cele două ţări.



Nici nu prea avea cum: era obez şi avea gută încă de pe la 30 de ani. De aceea îşi construise şi un tunel ca să circule în voie fără să îl vadă supuşii cât de tare s-a umflat. Deşi în epocă s-a spus că nu a făcut nimic în viaţa sa, George a reuşit să lase unul din cele mai interesante locuri de vizitat în Anglia şi a pus Brighton-ul pe harta localităţilor serioase. Deci haideţi să nu mai fim aşa de răi cu el.

Pavilionul regal, perla Brighton-ului
După moartea lui George nepoata sa, celebra regină Victoria, a scos pavilionul regal de la Brighton la vânzare. Probabil era jenată de opulenţa lui, ca aproape toată lumea în epocă. Municipalitatea a pus bani pentru a cumpăra palatul şi au reuşit să îl recupereze. Ulterior multe din podoabele şi mobilele aurite ale lui George au fost dăruite de Casa Regală celor din Brighton ca să îşi facă muzeu. Şi de acolo, Brighton a devenit unul din cele mai atractive locuri de vizitat în zona de sud în Anglia.



Munca de restaurare a fost o altă parte importantă. Au reuşit să facă ceva extraordinar, încăperile au fost fidel refăcute. Bucătăria s-a păstrat oricum în stare foarte bună dar, ulterior, pentru a reda atmosfera, au fost adăugate elemente specifice: iepurii, hălcile de carne, purceii de lapte etc.


Au adăugat şi un şoricel, nelipsit în acele vremuri din marile bucătării. Îţi va aminti poate povestea lui Ratatouille.


Dacă în interior luxul se îmbină undeva la limită cu kitsch-ul, pe pajiștea și în grădina palatului e o atmosferă plăcută și relaxată în zilele calde. Vara locul e plin de turiști și locajlnici care stau la soare, tihniți. Un dolce far niente care ar fi fost foarte pe gustul regelui George, un domn vesel care a iubit viața și care a trăit cum a avut el chef.