Am un obicei prost: mă uit la tot felul de emisiuni tâmpite, în special americane. Una despre graşi, alta despre americani ţepuiţi de tot felul de escroci sentimentali din Europa de Est şi Africa. De curând am dat de o altă bizarerie, un reality show cu zgârciţi, Extreme Cheapskates se cheamă, pe TLC. Într-un episod, o tanti spunea că în familia ei nu se trage apa de fiecare dată când se merge la baie. Aveau ei o strategie, poate o bănuiți voi ca să nu detaliez. Avem cea mai mică factură la apă din cartier, se laudă femeia.
Dar noi, românii nu ar trebui să fim așa de mirați. Cine a prins ceva din comunism își amintește că nu aveai nici apă caldă nici căldură. Se făcea economie la nivel național ca să plătim datoriile externe. Nici în anii 90 nu am dus-o prea grozav din acest punct de vedere, mai ales prin orașele mai mici. Aşa se ajunsese să se economisească apa, să se inventeze tot felul de dispozitive de încăzire sau să se facă baie mai rar, când venea apa caldă sau îţi încălzeai tu oale de apă pe aragaz.

(Re)Învățați economisirea!
Înainte de pandemie ni se spunea cu reproş: consumaţi prea mult! Călătoriile voastre low cost poluează planeta. Aţi mers ca bezmeticii la Veneţia şi aţi distrus oraşul. Aţi cumpărat tricouri ieftine de la H&M şi le-aţi aruncat la prima spălare. Şi iar aţi poluat. Ba chiar şi apostolii conspiraţiilor au dat-o pe asta: au inventat pandemia ca să nu mai circulăm atâta! Tot ei ar zice poate că nu întâmplător se difuzează emisiuni tâmpite cu zgîrciți. Sau că de aia au crescut facturile, ca să mai facem economie. Să mai punem o hăinuţă pe noi şi să rezistăm fără căldură. Păi atunci cei care s-au prins deja sunt de fapt nişte vizionari, nu zgârie brînză, nu?

Şi la noi în ţară se vorbeşte de ani de zile de faptul ca deşi avem creştere economică ea nu se simte pentru că e bazată pe consum. Ceea ce e adevărat, se cumpără mult şi aiurea (mai ales mâncare) şi se aruncă mult. Deci, poluare şi risipă în condiţiile în care resursele planetei sunt limitate. Ceea ce ne duce la o tendinţă pe care pun pariu că o vom vedea deseori în anii viitori. Economisirea. Deseori de nevoie. Ca pe vremea lui Nea Nicu, alt vizionar deci.
Vă e frig? Puneţi-vă şosete şi luaţi-vă în braţe!
Nu e o glumă, chiar s-a întâmplat asta în Anglia. Compania Eon le-a trimis clienţilor câte o pereche de şosete şi i-a sfătuit pe oameni să dea căldura mai încet, pentru a reduce amprenta de carbon. Eon şi-a cerut scuze dar deja lumea era scandalizată. Aşa cum s-a întâmplat şi când o altă companie le-a recomandat clienţilor să mănânce ghimbir și să se cuibărească în pat cu un om, o pisică sau un câine.

Într-una din perioadele geroase din iarna lui 2021 când primarul capitalei, Nicuşor Dan, a fost din nou acuzat că îi ține pe bucureșteni în frig, acesta s-a apărat spunând că în alte țări temperatura maximă în case e de 19 grade. Ceea ce, în condițiile actuale, cu facturi uriașe și îndemnuri de a nu mai risipi resursele limitate ale planetei, îl face şi pe el vizionar. Un om care a intuit care va fi tendinţa în următorii ani. Să nu ziceţi că nu v-am zis.
Incalzirea incaperilor e recomandata, nu o haina sau o patura. Centrala termica de apartament e foarte buna, se cere temperatura dorita asa cum se simte, cu telecomanda mobila. In prezent e interzis prin lege sa fie montate insa e abuziva hotararea. Totusi sunt acceptate centralele de scara care sunt bune si ele, insa nu se poate schimba prin apasare cu jumatate de grad ca la centrala. Si radiatorul electric e reusit, are putere. Iar pentru voiaj, o aeroterma mica e recomandata. Daca Iohannis nu ar fi dat miliarde de euro pe corvete antiracheta nefolositoare si s-ar fi trimis banii spre protectie sociala, pentru incalzire, fiind oameni neputinciosi, ar fi fost bine. La televizor am auzit de cazuri ingrozitoare, de oameni care au murit in chinuri de ger. Incalzirea de la aragaz e periculoasa, au murit oameni, fara sa simta, prin ardere nu este miros asa cum e mercaptanul cand iese gaz fara a fi aprins