„Când eram mică eram tare bolnăvicioasă, răceam foarte des. Bunicii m-au dus la Lacul Sărat și de atunci am o imunitate mult mai bună”, așa începea povestea unei doamne pe care am cunoscut-o prima dată când am ajuns și eu în stațiunea de lângă Brăila.

Recunosc, nu știam mare lucru despre Lacul Sărat dar auzisem deja de „Marea Moartă” de la 2 ore si jumătate de București chiar de la Răzvan Pascu, născut în Braila. Eu am ajuns acum câțiva ani în orasul de la Dunăre (am povestit aici) iar vizita scurtă mi-a lăsat un gust amar. Cum e posibil ca un oraș vechi și frumos să fie lăsat în paragină, cu toate clădirile acelea vechi superbe în pericol să se dărâme? Ei, și Lacul Sărat e unul din acele locuri din România cu un potențial uriaș dar lăsat de izbeliște ani de zile. Până când cineva a spart gheața și a făcut un prim pas. Vă povestesc mai jos.
Care-i treaba cu Lacul Sărat
Nu te gândi că e vorba de vreo baltă puturoasă. E ditamai lacul și, ce să vezi, strămoșii noștri i-au simțit potențialul. Legenda spune că apa lacului a vindecat rănile unor cai, acum vreo 600 de ani. În 1879 a fost înființată stațiunea balneară, un loc foarte chic la intrarea în Brăila, care pe vremurile acelea era un port prosper iar banii curgeau gârlă. Epoca de maximă înflorire a fost perioada interbelică. Stațiunea s-a dezvoltat cam pe modelul Băile Herculane, alt loc lăsat de izbeliște de românași.

Lacul are cel mai mineralizat nămol sapropelic din România, dar faima lui a rămas mai degrabă locală. Și, sincer, e mare păcat că e așa. Sigur, stațiunea a existat în tot acest timp, dar fără prea multe opțiuni. Niște hoteluri vechi, comuniste, câini vagabonzi și cam atât.
În 2020 stațiunea a fost declarată de interes național iar în 2021 a apărut aici prima construcție de amploare, Alma Health and Spa Retreat, o investiție de 20 de milioane de euro. Și acum dacă tot s-a spart gheața, locul ar putea recăpăta strălucirea de pe vremuri. În fond, așa s-a întâmplat și în alte cazuri. Apariția unui complex ca Green Village a făcut ca Sfântu Gheorghe să devină una din destinațiile celebre din Deltă, de exemplu.

3 motive să mergi la Alma Health and Spa Retreat
Deocamdată Lacul Sărat înseamnă Alma Health and Spa Retreat și lacul propriu zis. Și ai ce face acolo.


Vara, plaja e deschisă pentru toată lumea, cu șezlonguri și piscine dacă nu vrei să intri în lac.

Poți sta un weekend, de exemplu, fără să te plictisești. Dacă îți plac spa-urile vei avea două zile pline cu tratamente, diverse tipuri de masaj și chestii high tech. Lista e lungă: kinetoterapie, hidroterapii, împachetări cu nămol, recuperare, electroterapie, pachete medicale etc. Sunt 60 de cabinete medicale, a propos. Și ca să îți vină mai ușor, uite și cele 3 variante pe care le recomand eu, după ce am vizitat locul.

- O escapadă la spa cu fetele sau în cuplu
Dacă vii din București e mai simplu decât ai crede. Se ajunge în aproximativ 2 ore și jumătate. Vă cazați și începeți să testați masajele, tratamentele corporale, etc.

Ca un pont, există și un mall în apropiere deci e loc și de shopping.
- Un weekend cu familia
Doamna la spa, domnul la sala de sport, bunicii la proceduri, copiii la sala de joacă sau la piscina externă la tobogane. Deci i-am rezolvat pe toți.

- Evenimente corporate, team building-uri, nunți
Cum spuneam, proximitatea față de București e un atu.



Dacă nu ești cu spa-urile, ai plajă, 6 restaurante, piscină externă, 4 locuri de joacă pentru copii, 2 piscine interioare, din care una cu apă sărată. Plus 4 săli de evenimente și 185 de camere. Locul meu preferat a fost restaurantul pescăresc pentru amenajare și priveliștea superbă către lac.
