Niciodată nu mi-a luat atât de mult să scriu un articol. Şi nu pentru că nu aş avea inspiraţie. În momentul acesta întrebarea „mergem vara asta în vacanţă?” are cu greu un răspuns. Jucătorii de pe piaţa de turism din România nu cunosc întru totul răspunsul şi asta pentru că redeschiderea hotelurilor arată mai degrabă ca un hatâr pe care ministerul îl face hotelierilor. Vrei neapărat să deschizi? Deschide, că oricum nu vine nimeni decât cu treabă, iat turismul e oricum pus pe hold momentan. Şi asta se vede. 7 agenţii de turism au cerut insolvenţa iar unii hotelieri nu vor avea bani să îşi deschidă afacerile.

Marea problemă este că nu există nicio previziune pentru cei din turism, o spune preşedintele ANAT, Nicolae Demetriade, intervievat de mine pentru B1tv.
„Eu îi compătimesc, fac nişte eforturi extraordinare hotelierii, pensiunile agroturistice. Toţi fac tot ce se poate, tot ce depinde de ei ca să răspundă la toate aceste bâlbâieli. Astăzi se doreşte o măsură, mâine altceva, se mai aude ceva de la Uniunea Europeană, le mai aplică şi pe acelea.”
Sunt costuri imense pentru hotelieri iar orizontul e sumbru. Adică e cam aşa „matale pregăteşte-te, dar mai vedem când vei putea deschide.” Nicolae Demetriade spune că nici înante de pandemie nu se scoteau banii, darămite acum. În plus, măsurile de sprijin financiar lipsesc. Hotelierii deschid pe banii lor şi sunt obligaţi să investească în dotări speciale. Măşti, echipamente pentru angajaţi, dezinfectant etc.
Alţii s-au mişcat mai bine, iar Comisia Europeană a aprobat un plan generos de susţinere a turismului. Dar nici alte ţări nu au deschis sezonul. Multe au ales data de 1 iulie pentru revenirea la „normalitate”.
Sigur, au fost deja făcute publice nişte măsuri ca să putem să mergem vara asta în vacanţă: hotelurile vor funcţiona fără restaurante deocamdată, mâncarea va fi adusă doar în regim room service, vor fi interacţiuni cât mai puţine cu angajaţii şi cu ceilalţi turişti. Dar ce vei face la plajă, cum va fi acolo distanţarea? Punem panouri de plexiglas între şezlonguri? Iar dacă mergi în străinătate, eventual cu avionul, e şi mai complicat. Trebuie să îţi faci testul, să pleci cu 3 ore mai devreme, să ţi se ia temperatura etc.

sursa foto bzi.ro
Cum nu ştim mare lucru deocamdată despre sezonul turistic de la noi, hai să aruncăm un ochi la alţii.
Cum va fi sezonul în alte ţări
Ne uităm la alţii şi aplicăm şi noi, cam aşa stă treaba deocamdată şi e normal să fie aşa. Ţări cu turism dezvoltat, ca Italia şi Spania abia acum îşi reiau activitatea, încetul cu încetul, inclusiv cu un sprijin financiar generos. S-au conturat câteva principii generale: testare înainte de vacanţă, dezinfectare, creearea de „coridoare” de turism. Adică o colaborare între ţări pentru sprijinirea turismului şi facilitatea testărilor.
Cât despre data reluării turismului extern, Grecia şi Bulgaria ar merge pe varianta 1 iulie. Autorităţile din Spania şi Franţa recomandă deocamdată turism intern, dar e clar că dacă lucrurile merg bine vor avea acces şi turiştii din alte ţări. Mai greu va fi să treci peste frici şi să te urci din nou în avion, asta va fi provocarea în turismul din acest an. Să luăm pe rând câteva destinaţii clasice de vară, să vedem cam cum se pregătesc ele pentru sezonul 2020.
Italia
Începem cu cei mai loviţi. Italia tocmai a anunţat redeschiderea graniţelor de pe 3 iunie pentru turiştii UE, iar de pe 15 iunie se deschide tot. Adică eşti liber să intri în ţară, fără a sta în carantină 2 săptămâni după asta. E o ocazie excelentă pentru cei care muncesc acolo, dar asta nu înseamnă neapărat turism şi city break. Chiar şi aşa, autorităţile abia aşteaptă să deschidă sezonul, chiar dacă prudenţa este cuvântul de ordine. Până la urmă, Italia a fost prima ţară europeană care a impus carantina iar consecinţele economice au fost dure. Pentru a-şi sprijini oamenii, Guvernul a aprobat un pachet de 55 de miliarde de euro.
Spania
Şi Spania e o ţară extrem de afectată de pandemia de Covid 19 dar şi cea în care au fost luate măsuri extrem de dure de restricţionare a mişcării. Ei nu au anunţat clar când deschid sezonul, spre nemulţimirea celor din domeniu. Turismul nu-i o bagatelă, el reprezintă 12% din PIB şi 13% din locurile de muncă. Acum PIB-ul spaniol se confruntă cu cea mai mare cădere de la Al Doilea Război Mondial. Încetul cu încetul se reia activitatea şi aici. Jurnaliştii lumealibera.ro anunţă, de exemplu, redeschiderea activităţii în Benidorm, dar pentru localnici. Deocamdată, cine ajunge în Spania intră direct în carantină. „Estimăm că vor exista cu 20% mai puțin business”, afirmă liderii locali citaţi de lumealibera. Terasele și barurile s-au deschis, dar cu mare fereală, iar cele din zonele turistice sunt încă închise.

Sunt veşti incerte despre Ibiza și Formentera. Aici turismul s-ar putea deschide în august, dar în varianta optimistă.
Pe lângă măsurile obişnuite, în Spania se discută şi despre intrarea pe plajă doar pe bază de rezervare. Mai precis, va fi disponibilă o aplicaţie pentru rezervarea unui şezlong. Clienţii își vor alege locul pe plajă şi durata.
Premierul Pedro Sanchez a anunțat că prioritară este lupta cu virusul dar că nu va trece vara fără ca turismul să se reia. Cert e că Spania nu se va întoarce prea repede la cifrele din turism de anul trecut. În 2019 au fost peste 80 de milioane de turişti străini, de exemplu.
Franţa
Şi aici vorbim deocamdată de turism intern. Premierul a anunţat că francezii vor putea merge în vacanţă la ei în ţară în lunile iulie şi august. Decizia este menită în mod clar să îi ajute pe angajaţii şi patronii din turism. El i-a îndemnat să-şi facă rezervări şi le-a dat asigurări că îşi vor primi banii înapoi dacă nu vor putea beneficia de vacanţă din motive neprevăzute. Cum ar fi un nou val de pandemie, de care se tem mai multe ţări.
Până una alta, designerul francez Christophe Gernigon a lansat şi un proiect inedit pentru restaurante, pe numele Plex”eat. Unii au zis că e chic, alţii că e trist.

Grecia
Măcar mergem vara asta în vacanţă în Grecia? Mulţi spun că e posibil acest lucru, dar în iulie sau august. Pînă atunci, se redeschid plajele, dar momentan se vor bucura de ele localnicii. Grecii nu au avut multe cazuri de îmbolnăviri iar populaţia a stat în carantină. Şi autorităţile s-au dat peste cap cum şi ce să facă, de vreme ce turismul e un sector crucial. Grecia venise prima cu ideea acelor „paşapoarte de sănătate”, adică un test făcut în ţara de origine. Ele se vor păstra şi vor trebui să fie făcute în ultimele 72 de ore înaine de a pătrunde în ţară. Nu le ai, nu urci în avionul spre Grecia. La cazare, reguli stricte de igienă şi cursuri pentru angajaţi. Şezlogurile vor fi plasate la distanţa regulamentară, nu ca până acum.

Am convingerea că agenţiile de la noi vor fi foarte nerăbdătoare să semneze contracte cu Grecia, vor organiza poate chiar testări înainte de cursele charter. Vacanţa prin agenţie cu avion charter ar putea fi soluţie pentru accesul către insulele mai îndepărtate, cum ar fi Creta sau Rhodos. Vacanţa cu maşina proprie se va face, probabil tot în Thassos sau Halkidiki. Nu prea cred că se vor putea organiza excursii, acele grupuri mari duse cu autocarele de la o plajă la alta. Dar, cine ştie? E şi aici un business bine pus la punct, trebuie să trăiască şi oamenii aceia.
Bulgaria

Ţara vecină cu care ne tot comparăm are de gând să reia activitatea pe 1 iulie, ca şi Grecia. Ministrul Nikolina Anghelkova, citată de TASS, a precizat că pregătirile vor începe la 15 iunie şi că guvernul discută o înlesnire a procedurii de acordare a vizelor pentru turiştii din Turcia şi Rusia. Tot din Bulgaria venise vestea că hotelierii au de gând să facă şi reduceri. Mai vedem dacă vor rămâne la idee asta, au fost şi ei extrem de afectaţi de pandemie. Norocul lor e că măcar în Bulgaria turismul e văzut ca unul din marele atu-uri ale ţării. Şi mai au un avantaj: românii. Se ajunge uşor, cu maşina.
Turcia
Ca şi alte ţări, Turcia a a anunţat iniţial că merge pe o relaxare în etape, cu deschiderea sezonului pe 1 iulie, dar unii vorbesc chiar de 1 iunie. Ministrul turc al Turismului a anunţat că nu se renunţă la All Inclusive, dar că vor fi condiţii speciale. Prima ar putea fi testarea la intrarea în ţară. În plus, hotelurile vor trebui sa monteze camere termice şi să dezinfecteze bagajele şi cheile camerelor. Potrivit celor de la Profit.ro, spaţiile dintre mese vor fi mai mari, distanța între șezlonguri va fi de cel puțin 1,5 metri ar hotelurile nu vor funcționa la capacitate maximă tocmai pentru a evita aglomerarea. Cum pleacă un turist, cum se face igienizare şi camera rămâne goală 48 de ore. De asemenea, vor fi eliminate bufetele suedeze, iar şezlongurile de pe plaje vor trebui sa fie amplasate la o distanţă de cel puţin 1,5 metri unul de celălalt.
Turismul este unul dintre cele mai importante sectoare economice ale Turciei, cu o contributie de aproximativ 12% din Produsul Inter Brut. Zborurile externe vor fi reluate la începutul lui iunie, dar autorităţile se gândesc la organizarea unor zone de testare.
Mergem vara asta în vacanţă în România?
Deschiderea sezonului turistic ar putea veni la 1 iunie, spunea premierul Ludovic Orban. În momentul de faţă toată industria Horeca de la noi este pe butuci. Ca să fie pastila şi mai amară, tot premierul s-a „remarcat” printr-o declaraţie şocantă, taxată imediat.
„Contribuția la PIB a HoReCa este limitată. O putem duce încă o lună jumate, două.”
Evident, cei din domeniu şi nu numai s-au declarat consternaţi. Premierul a încercat să o dea la întors, dar răul a fost deja făcut. Şi dacă e să fim sinceri, eu chiar cred că omul a spus ceea ce cred mulţi, din păcate. Inclusiv cetăţenii au un dinte împotriva hotelierilor hoţomani care nu ştiu cum să te mai jumulească. Au dreptate? Au, dar nu în toate cazurile. Ei bine, sezonul 2020 este ocazia lor să demonstreze că au învăţat ceva bun din ce li s-a întâmplat.

sursa gsp.ro
Hotelurile şi pensiunile vor merge şi la noi pe aceleaşi principii ca şi în străinătate. Personal, m-am gândit la o variantă combinată: turism intern, cu maşina, într-o pensiune sau un apartament AirBnb. O soluţie este şi vacanta cu cortul, dar pentru cei care oricum erau fanii acestui tip de turism. Găseşti cort la orice preţ: cu dotări de bază dar şi de fiţe. Poţi chiar să te gospodăreşti frumos, pe plaja la Vadu sau la Corbu, de exemplu. Am văzut acolo nişte corturi elaborate, cu şezlonguri şi umbreluţe mari în faţă. Mâncarea poate fi la pachet sau la grătar. Şi dacă vă era dor de vremurile de demult, puteţi scoate lada frigorifică. Pe plajă la 3 Papuci, cu Radio Vacanţa în urechi. Şi, eventual, cu vânzători ambulanţi, ca să fie tabloul retro complet.: „Porumb fieeeeert aveeeem, gogoşi aveeeeem”.