La mai bine de 30 de ani de la moartea lui Ceaușescu sunt destui care îl plâng, inclusiv oameni tineri și care nu au prins prea mult (sau deloc) din comunism. Cică era patriot, vizionar, etc. Eu am prins ceva din comunism și nu îmi lipsește deloc. Dar da, pot să imi dau seama de ce se vorbeste inca mult despre Nea Nicu si de ce ar face unii paralela dintre vremurile astea și cele de dinainte de 89. Discuția e amplă, dar am de gând să mă restrâng la un singur aspect: ce cumpără românii.

De ce cumpără românii mai mult decât le trebuie
O vedem de sărbători: coșuri pline cu mâncare de parcă ar veni sfârșitul lumii. Complet nesustenabil, dar cumva de înțeles, spuneau analiștii. Românii îsi amintesc clar de vremurile comunismului, când nu găseai de nici unele așa că frigiderul plin era visul tuturor. Ei, pandemia a scos din nou la iveală spectrul frigiderului gol. Se cumpăra făină, drojdie, se coceau pâini în casă ca pe vremea lui mămuca!

Dar tot pandemia a adus o tendință interesantă
Pe fondul fricii de boală a prins din nou aripi frica de frigidere goale. Totul a început după ce Austria a anunțat că nu este exclusă o pană masivă de curent (mai multe, aici). Ar fi un scenariu horror, dar nu imposibil. Aoleu, maică, o să ne dăm în cap pentru o bucățică de pâine, și-au zis românii. Tot cu burtica, deci.

Isteria nu s-a oprit aici. În străinătate au apărut analiștii care au avertizat că vine criza aia mare. A, da? Păi dacă vine, măcar să avem cămara plină. Așa s-a schimbat și lista de cumpărături. Deci, ce mai cumpără românii? Produsele congelate din legume și fructele au devenit cele mai căutate pentru 60% dintre respondenții unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research. Adica cele proaspete sunt sanatoase (deh, e pandemie si vrei vitamine) iar alea congelate staaaau mult si bine la frigider. Rezultatul sondajului m-a făcut să îmi amintesc de o discuție recentă în care o doamnă îmi povestea cum i s-a recomandat să cumpere conserve, că alea țin cel mai mult. Și la o adică, dacă vine iar vreo carantină, suntem acoperiți.
Umbra lui Ceaușescu și alte spaime

În vremurile de după izbucnirea pandemiei se vorbește din ce în ce mai des depre faptul că ar trebui să facem economie la energie, apă, carburanți. Nimeni nu își imagina că englezii vor ajunge să umble cu canistra de la o benzinărie la alta ca românii în anii 80 sau că rafturile magazinelor din Marea Britanie vor fi goale. Ce-i drept, temporar. Chiar și așa, ultimii ani ne-au dat peste cap toate așteptările. Așa că nu ar trebui să ne mire nimic.