Când te gândeşti la Sibiu îţi vin câteva lucruri în minte. Din zona aceea vine cică toată brânza, mai precis din Mărginimea Sibiului. Tot de acolo vine şi salamul cu acelaşi nume, foarte apreciat pe la noi. Sunt multe clişee pe care le asociem cu judeţul Sibiu şi implicit cu capitala lui. Unul din ele ar fi legat şi de vorba lor molcomă şi de felul de a fi, mai relaxat, aşa. Oamenii or fi relaxaţi, dar oraşul zbârnâie. În primul rând, de la turişti.

În plus, se întâmplă tot timpul ceva, ba un festival, ba o cântare, ba un târg. Partea mai puţin bună e că de la aşa mare cerere şi preţurile au crescut, mai ales în restaurante.

Norocul oraşului a fost şi că în 2007 a fost capitală culturală europeană. În acea perioadă s-au renovat şi restaurat clădiri şi monumente. Au mai rămas magherniţe, dar ele dau „patina” zonei.

Cât să stai şi ce poţi face în oraşul Sibiu

În primul rând, ar fi bine să te cazezi în centru, aproape pe zona istorică. Ai hoteluri, pensiuni, apartamente prin Air Bnb. Idee e să fii lângă locul în care se petrece acţiunea. Sibiul are şi zone total neatractive, de blocuri, ca orice oraş. Partea centrală e spectaculoasă, uşor de parcurs şi plină de pasaje, străduţe colorate, străzi în trepte, catedrale, muzee, restaurante şi baruri.

În centru poţi să vezi muzeul Bruckental, Catedrala Luterană Sfânta Maria, Turnul Sfatului, Mitropolia.

Dacă nu eşti genul care ţine neapărat să bifeze obiective, cel mai bine ia oraşul la pas, descoperă dincolo de ghiduri. Ai ce vedea.

Poţi sta 2 zile pline: în prima explorezi oraşul, în a doua mergi la Muzeul Astra, care e mare şi merită musai văzut.

Muzeul Astra

Ca să îţi faci o idee, dacă ai văzut Muzeul Satului din Bucureşti, află că Astra e de 10 ori mai mare.

Nu e în centru, ci în Dumbra Sibiului, o ditamai pădurea cu un lac mare. Fiind amenajat pe un spaţiu mare, muzeul în aer liber îţi dă senzaţia de „aerisit”. E amenajat tot pe zone geografice, iar principalele puncte de atracţie sunt morile de vânt şi cele de apă.

Muzeul are şi o excelentă echipă de comunicare, se organizează evenimente, întâlniri cu meşteşugari, târguri de tot felul.

Un olar destoinic
Tocăniţe în oale tradiţionale

Există un restaurant, Hanul din Tulgheş şi o cârciumă sătească, ambele aduse bucată cu bucată din zonele lor, restaurate şi modernizate atât cât să arate bine pentru 2019.

Mediaş

No, apăi dacă ai ajuns la Sibiu, meri la o cafia la Mediaş. Mă rog, lasă „cafiaua” (aşa îi zic ei) şi vizitează oraşul. Eu am avut norocul să ajung şi la fabrica Teracota din Mediaş, veche din 1906.

Acum e privatizată, a luat-o un sas, dar tot e ultima fabrică de sobe cu cahle presate şi pictate manual din ţară. Ei folosesc cuptoarele de acum 112 ani şi lucrează, pentru inspiraţie şi cu cei de la Astra, pentru a reproduce modele vechi.

Cât despre oraş, acesta e colorat şi drăgălaş. Mi s-a atras atenţia că nu e oraş medieval, ca Sighişoara, ci unul în care se amestecă o grămadă de stiluri: gotic, art nouveau, etc.

Pentru un oraş mic, stau bine la capitolul biserici, au aproape de toate: catolică, ortodoxă, reformată, evanghelică, sinagogă. Cea mai cunoscută e catedrala Sfânta Margareta, cu un turn strâmb, dar care domină oraşul.

Oraş care a fost şi el renovat ca Sibiul, iar clădirile restaurate arată foarte bine. Turiştii sunt de ordinul zecilor de mii, în timp ce fratele mai mare, Sibiu, a depăşit milionul. Evident, cei mai mulţi sunt străini.

Şi mai are o particularitate Mediaş: clădiri care de zeci de ani îşi păstrează destiaţia: farmacie, magazin, restaurant. A fost o veste foarte tristă pentru comunitate atunci când farmacia Vulturul Negru s-a închis după 80 de ani de activitate.

No, ăştia oameni statornici. Cât despre cei din Sibiu, nu prea şi-ar da oraşul pentru Bucureşti pentru că „îi aşa aglomerat, tu! Şi oamenii îs tare răi, nu ca la noi.”

Editor - Autor

Articole Asemanatoare

Ai Ceva De Spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.