oct. 14, 2021
Posted by: Editor

Noi reguli de intrare în Anglia

Odată cu creşterea numărului de cazuri de covid în România mulţi se temeau că nu vor mai putea călători în Marea Britanie, destinaţie extrem de căutată pentru muncă, studii şi turism. Mulţi se temeau că se va reintroduce carantina, aşa cum s-a întâmplat în prima parte a anului. Credeam chiar că vom ajunge iar pe lista roşie în Anglia.

lista roşie Anglia

Doar că între timp s-au întâmplat nişte lucruri…

 • turiştii au ocolit Marea Britanie iar aeroporturile erau goale. În august când am ajuns la Londra pe Heathrow era linişte şi pace, nefiresc de liber pentru o astfel de destinaţie. De altfel, conducerea celui mai mare aeroport din Marea Britanie a făcut un apel în vară ca guvernul să facă ceva, altfel îi paşte falimentul…
 • englezii au schimbat încet încet regulile, astfel că vaccinaţii din alte ţări intrau ceva mai uşor (fără izolare, cu un test făcut în ţară şi unul acolo)
 • a venit criza combustibilului şi e nevoie de oameni.

Aşa că lista roşie şi condiţiile de intrare în Anglia au fost ajustate serios. Iată cum:

Ce ţări sunt pe lista roşie din Anglia

Prima chestie: România nu e acolo. Pfiu, răsuflă uşurat. Şi nu e doar asta, întreg conceptul s-a schimbat. După problemele de care îţi spuneam mai sus, britanicii s-au sucit iar. Dacă iniţial erau 47 de ţări pe lista roşie, autorităţile din Anglia au decis să reducă alerta la doar 7! Acestea sunt:

 • Columbia
 • Republica Dominicană
 • Ecuador
 • Haiti
 • Panama
 • Peru
 • Venezuela

Deci dacă ai călătorit cu 10 zile înainte în vreuna din aceste ţări de pe lista roşie amână puţin plecarea în Anglia, în caz contrar stai în carantină chiar şi vaccinat. În plus, nu mai există listă galbenă sau verde! A, şi mai e ceva. În toată Marea Britanie se intră doar cu paşaportul, aşa cum am scris deja aici.

lista roşie Anglia
Regulile pentru românii vaccinaţi şi nevaccinaţi

Regulile pe care trebuie să le respecte românii vaccinaţi sunt cele pentru „rest of the world”, adică toate celelalte ţări mai puţin cele 7 de mai sus. Iată ce trebuie să faci:

 • Cu cel puţin 48 de ore înainte de plecare îţi programezi un test rapid în Marea Britanie pe care trebuie să îl faci la sosire. Este o schimbare importantă, de vreme ce costul unui PCR era de vreo 60 de lire. Un test rapid se poate face chiar la sosirea în Marea Britanie, iar rezultatul vine în scurt timp. Testele se comandă din lista oficială a guvernului. Eu aşa am făcut şi aşa îţi recomand şi ţie pentru siguranţă. Mai multe afli de aici.
 • Cu 48 de ore înainte completezi un PLF (Passenger Locator Form) în care să treci adresa la care vei sta şi un cod al rezervării testului (îl vei primi când faci rezervarea pe mail şi prin sms). (Formularul, aici.)

Fără cele două nu poţi urca în avion, îţi sunt verificate şi la check in şi la îmbarcare. Iniţial vaccinaţii trebuiau să facă un test PCR în ţară și unul în Marea Britanie, dar din 24 octombrie s-a trecut la teste rapide pentru ei.

lista roşie Anglia

Copiii sub 5 ani nu trebuie să facă niciun test, cei între 5 şi 17 ani fac un test de a doua zi, ca şi părinţii.

Dacă nu eşti vaccinat cu schema completă (minimum 2 săptămâni de la rapel sau de la doza unică de Johnson and Johnson) regulile sunt aproape aceleaşi ca cele pentru lista roşie din Anglia. Cu excepţia că nu trebuie să stai în carantină la un hotel, ci unde vrei tu. Iată, deci, ce trebuie să faci ca să călătoreşti în Marea Britanie.

 • Să faci un test PCR în ţară înainte de plecare.
 • Să îţi alegi un loc unde vei sta în carantină.
 • Să îţi comanzi un test de a doua zi şi unul de ziua a 8-a dacă stai o perioadă mai lungă. Există şi varianta unui test intermediar care te poate scăpa de carantină, din fericire. Astfel perioada de izolare s-ar putea reduce la vreo 5 zile.
lista roşie Anglia

După doi ani dezastruoşi, britanicii o dau iar pe relaxare, deci. Să nu răsuflăm uşuraţi însă, se mai pot face schimbări şi putem nimeri iar pe lista roşie din Anglia. Aşa că dacă ai drum spre Anglia, Scoţia, Irlanda, Ţara Galilor, etc, aruncă neapărat un ochi pe site-ul lor oficial (îl găseşti aici) înainte să îţi faci vreun plan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.