sursa imaginii: pixabay.com
dec. 06, 2021
Posted by: Editor

Noile reguli de intrare în România

Ne-a adus Moş Nicolae nişte reguli noi de intrare în România pentru care nu ne-a cerut nimeni părerea. Asta au spus cei de la agenţiile de turism după ce au aflat noile măsuri anunţate de autorităţi. În fine, eu nu vreau să comentez aici cât de bune sunt măsurile ci să le traduc cât de cât.

Deci ideea de bază e aşa: România va cere test PCR pentru cei vaccinaţi dacă vin din ţările non UE şi certificat verde pentru cei din UE, Elveţia şi Spaţiul Economic European (adică Norvegia, Islanda, Liechtenstein pe lângă statele UE).

Nevaccinaţii care vin din ţări UE sau non UE stau în carantină, asta pe scurt. Copii de 12 ani şi sub această vârstă dar şi persoanele aflate în tranzit scapă de carantină.

Ce înseamnă non UE (terţi)

La această categorie au fost cele mai multe comentarii, de aceea încep cu ea. Turistic, non UE sunt şi destinaţiile acelea cu caldură, exotice. Dacă îţi faci vacanţa acolo noile reguli de intrare în România presupun efectuarea unui test PCR cu maximum 48 de ore înainte de revenirea din vacanţă chiar şi dacă eşti vaccinat. Dacă eşti vaccinat dar nu ai test făcut cu 48 de ore înainte intri în carantină timp de 10 zile. Nevaccinat dar cu test PCR stai în carantină 10 zile, fără test stai 14 zile.

Dacă eşti nevaccinat sau au trecut mai mult de 6 luni de la infecţia cu Covid stai în carantină 10 zile şi tot îţi trebuie test PCR la revenirea în ţară. Noile reguli de intrare în România nu ţin cont de situaţia epidemiologică din statul non UE în care călătoriţi. Excepţii:

  • copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani
  • copiii între 12 și 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării.
  • studenţii şi elevii car susţin examene
  • cei care sunt în tranzit, lucrători transfrontalieri, diplomaţii, sportivii, artiştii, şoferii de tir şi alţii.

Atenţie, şi Marea Britanie este non UE! Aşadar cei care merg acolo fac vreo 3 teste (detalii aici). Iar românii care vin de sărbători din Marea Britanie fac test PCR cu 48 de ore înainte de aterizare. De asemenea, carantina de 14 zile este oblogatorie pentru toţi cei care vin (vaccinați/nevaccinați/foști bolnavi) din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Regulile de intrare în România din ţările UE

Aici e mai simplu. Dacă eşti vaccinat sau trecut de curând prin boală scapi doar cu certificat verde, ca şi până acum. Categoria aceasta include şi ţările din Spaţiul Economic European şi Elveţia. Certificatul verde se dă pentru vaccinaţi, trecuţi prin boală în urmă cu mai puţin de 6 luni şi cei cu un test PCR negativ.

Nevaccinaţii care vin din zona verde sau galbenă scapă de carantină cu un test PCR. Pentru nevaccinaţii care vin din zona roşie noile reguli de intrare în România prevăd carantină de 10 zile şi un test PCR negativ. Excepţiile sunt asemănătoare cu cele de mai sus, cea mai notabilă fiind pentru copiii de 12 sau sub 12 ani. Cei între 12 şi 16 ani trebuie să facă test PCR.

Vom avea şi PLF

Sigur, vom avea şi noi ca bogaţii lumii, dar de pe 20 decembrie. Noile reguli de intrare în România, tâmpite sau nu, intră în vigoare de pe 10 decembrie şi expiră pe 8 ianuarie. Îmi vine greu să înşeleg de ce s-a făcut această împărţire între ţări UE şi non UE şi de ce pentru cele non UE testul PCR pentru revenire în România trebuie făcut cu 48 de ore înainte, nu 72. Mai ales de sărbători. Va fi un coşmar pentru mulţi să rezerve şi plătească pentru „distracţia” asta. Noile reguli pot fi consultate şi în acest articol. Numai bine ca să strice nişte vacanţe de iarnă, zic gurile rele. După aceea, mai vedem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.