Am mers la Ierusalim cu o prietenă. Aşa, de curiozitate, pentru că niciuna din noi nu e prea „dusă pe la biserică”. Noi am stat 3 zile în Israel. Ar fi fost păcat să nu petrecem şi o zi la Ierusalim, fiind aproape de Tel Aviv, unde ne-am cazat. Aşa că experienţa noastră este una de simplu turist, nu de pelerin.
Cum ajungi la Ierusalim
Indiferent dacă mergi pe cont propriu sau cu un ghid (ceea ce aş recomanda, vei vedea de ce), la Ierusalim ajungi tot prin Tel Aviv. Am scris deja de controalele din aeroport în articolul despre Tel Aviv şi ar fi bine să arunci un ochi pe el ca să îţi faci o idee. Din Tel Aviv ai trenuri şi autobuze care te duc la Ierusalim. Este Ierusalim o destinaţie sigură din acest punct de vedere. Cu siguranţă da. Noi am luat autobuzul din gara centrală, de exemplu. Faci cam o oră, autobuzele sunt confortabile şi au wifi. Odată ajuns în gară poţi lua un tren (arată mai mult a metrou uşor, în genul lui 41 din Bucureşti). Dacă vrei să mergi în oraşul vechi, staţia care te interesează este Damascus Gate. Nu o poţi rata, e semnalizată în engleză şi foarte accesibilă. Dacă vrei să stai doar o zi în Ierusalim acesta este oprirea obligatorie.
Poarta Damascului
Poarta Damascului e intrarea în oraşul vechi, ridicată între 1535 şi 1538 la porunca lui Soliman Magnificul. Da, da, acelaşi cu Suleyman cel din telenovela de mare succes.
Şi intri în oraşul vechi. Aici ai 3 dintre cele mai importante obiective: Biserica Sfântului Mormânt, Zidul Plângerii (semnalizat ca Western Wall) şi Biserica Sfânta Ana. Evident, le poţi vizita pe toate într-o zi la Ierusalim, dar ţine cont de cozile şi de aglomeraţia care vin la pachet cu astfel de obiective simbol.
Ierusalimul vechi
Foarte pe scurt şi simplificat, dincolo de Poarta Damascului dai de un soi de bazar. Găseşti aici de toate: haine tradiţionale, chinezării, mirodenii, iconiţe, sticluţe cu mir, papuci, lighene, fructe şi legume.
Toate printre pisici, localnici pe scuter care trec claxonând printre turişti. Dar ce nu găseşti? Poţi să îţi faci şi o freză de băiat de oraş dacă ai chef.
E foarte pitoresc, treci pe străduţele înguste, umăr la umăr cu localnici şi pelerini de toate naţionalităţile. Poţi petrece ore în şir, găseşti şi restaurante.
Evident, una din recomandări ar fi să ai mare grijă la bagaje când treci pe acolo. Nu arăţi prea bine cu rucsacul purtat în faţă, dar asta te salvează din posibile situaţii neplăcute.
Practic, poţi să petreci o zi la Ierusalim doar vizitând această parte a oraşului. Ai multe de văzut.
Cel mai important obiectiv religios din Ierusalim
Chiar dacă ai de stat doar o zi la Ierusalim aici neapărat trebuie să ajungi. Fără îndoială, Biserica Sfântului Mormânt este locul principal de pelerinaj. Este considerat chiar locul învierii lui Hristos. Biserica Sfântului Mormânt (trecută pe indicatoarele din oraşul vechi The Church of The Holy Sepulchre) practic o biserică mai mare în care găseşti mai multe capele.
Se stă peste tot la coadă, dar coada cozilor e cea la mica biserică centrală. Eu am stat vreo 10 minute şi am cedat. Prietena mea a stat peste 2 ore. Şi asta din cauza unui grup de ruşi care au încercat să se bage în faţă.
Or, după o aşteptare îndelungată în picioare, oamenii erau cu nervii întinşi la maximum.
Şi uite aşa au ieşit dracii la iveală, acolo printre îngeri. Ruşii urlau, ceilalţi dădeau să sară la bătaie. Ulterior am auzit că sunt frecvente bătăile pe bune.
Ierusalim, o destinaţie sigură?
Sinceră să fiu, nu m-am simţit în nesiguranţă efectiv, dar senzaţia (subiectivă, evident) era de atmosferă încărcată. Poate fi foarte bine vorba de aglomeraţia de turişti, de combinaţia de neamuri, limbi şi obiceiuri. La plecarea din Tel Aviv am schimbat câteva vorbe cu un tip pe care îl tocmisem să ne ducă repede şi sigur către aeroport. Şi el ne vorbea de aceeaşi atmosferă încărcată, de parcă ar fi tot timpul pe marginea conflictului. Ceea ce e şi adevărat. Ei bine, această senzaţie nu am avut-o şi în Tel Aviv, ci doar la Ierusalim.
Zonele turistice nu ar trebui să prezinte niciun pericol, este pază peste tot, e plin de poliţişti înarmaţi, dar dacă ar fi să aleg între Tel Aviv şi Ierusalim, aş merge pe primul dintre ele, un oraş solar şi plăcut. Ierusalimul mi s-a părut mai degrabă ca o mâncare sofisticată, cu multe ingrediente: ori îţi place ori nu. Dar este Ierusalim o destinaţie sigură? Cu siguranţă da.
În plus, dacă vrei să petreci mai mult decât o zi la Ierusalim oraşul te va surprinde cu zone cosmopolite şi o viaţă de noapte intensă. Nu am apucat să o experimentăm decât pe cea Tel Aviv, dar din spusele multora oraşul e ofertant şi pentru petrecăreţi.
Pe cont propriu sau excursie cu grupul?
Clar, aş recomanda o excursie cu grupul, chiar şi dacă veţi merge doar o zi la Ierusalim. Un ghid bun, preot sau nu, poate să vă organizeze o vizită fără bătăi de cap, la obiectivele principale. Veţi merge ţintit şi fără să orbecăiţi cu harta sau telefonul în mână şi fără să pierdeţi timp preţios în vacanţă.
Mergeţi la obiectivele religioase, inclusiv la cele din Palestina dar şi în alte locuri interesante. La Bethleem, de exemplu, dacă vrei, poţi ajunge şi pe cont propriu, chiar ai un autobuz în apropiere de Poarta Damascului din Ierusalim. Spre deosebire de celelalte trasee turistice, aici nu am văzut decât localnici aşteptând o „rată”. Practic, autobuzul te ducea până la punctul de trecere a frontierei.
Cu siguranţă ai auzit de conflictul palestiniano-isreaelian. Nu are rost să detaliez, cert e că ţi-ai căuta inutil treabă în povestea lor încâlcită. Este un motiv în plus să recomand excursia cu ghid, în scop strict turistic. Ierusalim este o destinaţie sigură, dar e bine, ca peste tot, să fii prevăzător. Nu pierdeţi nimic din savoarea locală, dar nu veţi fi ispitiţi de draci să vă luaţi la harţă cu alţi turişti la coadă la Sfântul Mormânt. Dacă noi, turiştii, ne enervăm aşa uşor, ce nevoie mai avem şi de dracii altora?