Ne-a luat ceva timp, dar ne-am prins şi noi că poţi face un city break in România. Şi aici nu mă refer la cele două zile de Vamă din august şi weekendul de stat bară la bară pe Valea Prahovei (mai ales pentru bucureşteni). Nu, city break în toată regula, cam cum ai făcut când ai mers la Roma, Londra, Paris etc. La chestia asta au contribuit mult companiile low cost cu oferte decente, Air Bnb şi Instagram.

Şi tot pe Instagram un oraş din România îşi face loc datorită unor fotografi, bloggeri şi influenceri, a proiectului Cronicari Digitali, a celor de la Visit Oradea şi Oradea Heritage.

Aşa a ajuns faimoasă Oradea, cu clădirile ei colorate Art Nouveau. În special una, albastră. Palatul Moskovitz.

Cum, asta e la noi? vei întreba. Da, Oradea e în plin avânt iar eu am avut ocazia să aflu şi care e treaba cu avântul ăsta.

Cum s-a ajuns aici

Mitul primarului destoinic se probează la Oradea. Un domn, Ilie Bolojan, a ajuns primar şi a început să dea oraşul peste cap. Întâi l-au înjurat cei care nu ştiau ce vrea să facă.

A renovat în vreo 3 ani o grămadă de clădiri reprezentative, cu mare grijă la finisaje, calitate etc. Să iasă ca prin 1900-1910, perioada în care Oradea s-a dezvoltat imens, graţie unor oameni cu bani şi cu gusturi.

Intrarea în pasajul Vulturul Negru. Instalaţia cu globul pământesc a fost atracţia festivalului Festifall

După ce le-a renovat, unii l-au lăudat iar alţii l-au înjurat că lucrează cu prietenii, că dă traficul peste cap, că le-a cerut şi prorietarilor o contribuţie (în rate, e drept). Vrei să stai în centru, în imobil de patrimoniu? Dă şi tu ceva boss, că nu ne bazăm doar pe fonduri europene.

Palatul Moskovitz are locatarii lui. Şi nu toţi sunt fanii lui Bolojan.

Aşa că în momentul acesta, situaţia e echilibrată: Bolojan dă oraşul peste cap cu renovările lui, unii îl înjură, alţii se bucură că vor face bani de aici, iar turiştii se minunează, neştiind multe din dedesubturile interne.

Cum ajungi la Oradea

Aici e partea cea mai complicată şi depinde de unde vii. Dacă stai în Timişoara, Arad sau într-o rază de cel mult 300 de km rezolvi cu maşina. Dacă vii din Bucureşti sau din altă parte îndepărtată a ţării ai o variantă prin Timişoara, cu un aeroport mic dar care are zboruri decente low cost (Ryan Air).

Poate vrei să vezi cu ochii tăi

De acolo ai vreo 110 km până la Oradea. Culmea e că Oradea are şi ea aeroport, şi cică unul chiar modern, care ar putea susţine şi curse externe (desfiinţate acum vreun an). Acum scandalul e cât casa, directorul şi-a dat demisia iar cursele sunt operate exclusiv de Tarom.

Dacă vrei mai ieftin sau dacă vrei să vii din afară zbori până la Debrecen, în Ungaria şi apoi închiriezi o maşină. Un fel de „scarpină-te la urechea dreaptă cu piciorul stâng.” Gurile rele spun că această manevră magistrală ar fi opera preşedintelui de Consiliu Judeţean, inamicul lui Bolojan. Oricum, lumea face eforturi şi vine aici. Italieni, nemţi, unguri, francezi, isreaelieni.

Ce faci la Oradea

  • vizitezi Palatele Moskovitz (cel albastru) şi Vulturul Negru (cel cu pasaj ca în Milano)
Probabil cea mai pozată clădire din Oradea
Palatul Vulturul Negru, văzut din Turnul Primăriei
  • urci în Turnul Primăriei pentru panoramă şi poze faine, să te invidieze prietenii
  • organizezi o şedinţă foto cu telefonul la Sinagoga Ortodoxă, o clădire cu splendide ornamentaţii maure, probabil cel mai „instagramabil” interior
  • îţi deschizi mintea la Muzeul Istoriei Evreilor
  • numeri borcănaşele cu denumiri bizare şi ustensilele elaborate de la Muzeul Rodia (Muzeul Farmaciei). Atât de multă vreme a fost acolo farmacie, că oamenii vin şi în ziua de azi după o reţetă.
O doctorie, maică

În plus, ca un pont, Oradea e un oraş bun pentru investiţii. Clădirile vechi se renovează, preţurile vor sări, cresc afacerile etc. Totul e să îţi faci curaj să ajungi acolo.

Editor - Autor

Articole Asemanatoare

Ai Ceva De Spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.