Stăm la masă la Cherhana în Vama Veche. 4 oameni, regulamentar. Ai zice că e 2019, dar câteva lucruri s-au schimbat în peisaj. Cei care servesc la terase au măşti şi mănuşi, au apărut dispensere cu dezinfectant. Cam diluat, dar e bun şi el. E abia la început de sezon, aşa că te bucuri de spaţiu şi de locuri libere peste tot.

Era simplu ca prima vacanţă după pandemie să fie aici, chiar şi pentru 2 zile. Mie îmi place să merg la mare în afara sezonului, evit weekendurile şi vânzoleala de la terase. Sunt, deci, ca peştele în apă. În plus, vremea s-a dovedit mult mai bună decât la Bucureşti, cu soare şi temperaturi prietenoase. Comeseanul nostru, pe care îl vom numi Robert deşi nu îl cheamă aşa, are o explicaţie pentru asta. „Vezi că e tot cum am zis eu? Au schimbat şi aplicaţia, să îţi dea vreme rea la mare, să nu ieşim din Bucureşti. Ăştia vor să ne ţină în case, îţi zic eu!”

Robert face parte din grupul din ce în ce mai mare de români care cred că trăim un experiment. Coronavirusul este o chestie inventată cu scopul de a reduce poluarea. Altfel nu se putea, zice el. Unii merg pe ideea vaccinării, a introducerii de cipuri, a controlului populaţiei. Şi Robert crede în povestea asta, dar el spune că interesul e unul superior: reducerea gazelor cu efect de seră. Iar autorităţile de la noi îşi dau concursul cu prisosinţă, ca să dea bine în plan extern, că acum se dau bani mulţi pe proiecte de mediu. „Au fost 350 de cazuri noi anunţate azi,” încerc eu să-i opresc avântul. „Ei, aş! Au dat-o ca să voteze ăştia starea de alertă. Ce, tu ştii vreun om care să fi avut covid?”
Da, ştiu 5 oameni. Nu le-a fost uşor, dar pe Robert nu îl îndupleci cu una, cu două. „Au avut o gripă nasoală„, mi-o taie Robert cu un gest hotărât.
Sincer, îmi vine din ce în e mai greu să ţin piept avântului. După ce în plină pandemie românii s-au baricadat în case şi au tremurat de frică, acum mulţi dintre ei au dat-o în extrema cealaltă: nu există covid, ăştia au făcut mişto de noi. Cifrele sunt din burtă, e un experiment, totul e făcătură. Chiar şi aşa, toată lumea vorbea numai despre asta, inclusiv în Vamă. Ceea ce mă duce spre partea practică a articolului, de vreme ce nu pot să combat teoria conspiraţei. Ce am observat în prima vacanţă după pandemie?

Ce s-a schimbat în Vama Veche
- Cum ziceam, au apărut dispenserele cu dezinfectant şi săpun. Sunt inclusiv şerveţele şi toalete curăţele. Bun, vă spuneam că era puţină lume şi că abia se deschidea prăvăliile. Mai vedem peste vreo 2 săptămâni.
- La Mitocanu tacâmurile sunt de plastic. Complet nesustenabil şi poluant ar zice Robert. Eu era să înghit furculiţa, cuţitul se rupea în şniţel. Oliviera era schimbată cu două păhărele de plastic, dar toaleta era nouă, refăcută. Un aspect pozitiv, deci.

- La Cherhana există inclusiv o chiuvetă cu săpun şi dezinfectant, la care clienţii sunt îmbiaţi să se spele „Ghiveta e acolo, vă rog să vă spălaţi pe mâini„, ne atrage atenţia şi chelneriţa. Tot la Cherhana au apărut şi nişte căţei haioşi foarte mici şi vocali. Ei sunt ca la job acolo, se ocupă de siguranţa clienţilor, evident.
- „Dincolo” se cheamă altfel, dar nu cred că se sinchiseşte cineva.
- La Yuva e un pian nou

- Am văzut pentru prima dată delfini, jucându-se în apă. Pe la asfinţit, sub un cer rozaliu, într-o mare curată, cu tentă turcuoaz. În rest, totul la fel. Aşa cum bănuiam.

Pingback:Vacanţă de avarie în Bulgaria Travel - Irina Petraru