dec. 18, 2021
Posted by: Editor

România introduce formular PLF

E o perioadă în care în mod normal s-ar vorbi despre vacanţe la munte sau în străinătate. Dar, na, asta e. Nu ne vin nouă de hac nici noile restricţii de intrare în ţară (le găseşti aici) şi nici noul formular PLF introdus de România.

sursa: pixabay.ro

Cine a călătorit în străinătate în 2021 a folosit deja acest formular pentru urcarea în avion pentru diverse destinaţii. A propos, PLF vine de la Passenger Locator Form, adică „formular de localizare a pasagerilor” şi fix ăsta e scopul.

De ce s-a introdus un formular PLF pentru România

E drept, noi ne-am mişcat mai greu, poate pentru că nu avem pretenţii de ţară turistică. Tot sezonul de vară nu am avut formular PLF pentru România. Oricum, la noi turismul e făcut mai degrabă tot de românii noştri care vin să îşi vadă rudele de Paşti şi Crăciun. Probabil mulţi dintre ei sunt deja familiarizaţi cu acest tip de document. Pentru ceilalţi nu va fi chiar uşor iar oamenii s-au şi plâns în comentariile de pe pagina de Facebook a Guvernului.

Sigur, oamenii s-au plâns că aşa datele lor personale vor fi accesibile. Vor fi, dar doar pentru cei de la DSP care vor putea să te identifice şi să te contacteze dacă ai călătorit cu persoane care au fost ulterior confirmate cu Covid. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale anunţă că la verificarea cărții de identitate sau a pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit.

Ce date trecem în formular

Cele mai bine sintetizate informaţii le-am găsit pe site-ul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, cei care s-au ocupat de implementarea proiectului. Aşa că le şi preiau aici.

Ce informații conține formularul digital de intrare în România?
• Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
• Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
• Localitatea și adresa de destinație în România;
• Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
• Data intrării în România;
• Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.

Atenţie, foarte important, în cazul familiilor, formularul poate fi completat de un singur membru adult al unei familii pentru toţi. Minorii nu trebuie să completeze formular PLF de intrare în România, aşadar.

Unde se găseşte formularul

Site-ul pe care vei găsi formularul este https://plf.gov.ro/. Conform Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, care s-a ocupat cu implementarea lui, pentru eliberarea formularului trebuie mai întâi să te autentifici cu o adresă de e-mail. Acolo vei primi un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului verde digital folosit în UE.

Guvernul a făcut un filmuleţ în care explică paşii necesari. L-au postat pe pagina oficială de Facebook a instituţiei (apasă aici). Dacă nu vrei să intri pe Facebook, îţi va apărea şi la o simplă căutare pe Google gen „formular PLF România”.

Când completez formularul

Formularul se completează individual cu cel mult 24 de ore înainte de a intra în România. Va trebui să te descurci online, cu un telefon sau un computer. Nu te pricepi? Ghinion, trebuie să înveţi sau să apelezi la cineva care se descurcă. Ar fi fost poate mult mai simplu ca pentru anumite categorii, în special persoane în vârstă, să existe posibilitatea de a completa un formular PLF la revenirea în România, pe hârtie.

sursa imaginii pixabay.com

Există posibilitatea de a-l completa în 24 de ore de la sosirea în ţară, folositoare pentru categoriile de care pomeneam mai sus. Au fost însă şi cazuri în care nu te puteai îmbarca din România către o ţară străină fără formularul PLF al ţării în care călătoreai.

Atenţie, în formular se introduc datele despre țara în care am călătorit, dar și cele ale țărilor pe care le-am tranzitat în ultimele 14 zile.

Şi dacă vin fără formular PLF în România?

Cum scriam, ai posibilitatea să îl completezi în 24 de ore de la sosire, nu mai mult. În caz contrar se plăteşte o amendă de maximum 3.000 lei. Odată salvat, formularul nu mai poate fi modificat, aşa că trebuie să o iei de la capăt cu unul nou. Până la urmă, devii expert.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.