LIverpool
aug. 05, 2021
Posted by: Editor

România, pe lista verde a Angliei

Ce simple erau lucurile în vara lui 2020! Ştiai că nu poţi merge nicăieri că te prinde covidul. Adică, mă rog, s-a putut merge în Grecia, Bulgaria, Zanzibar, Maldive şi în rest acăsică pe Netflix şi la muncă online. Anul 2021 ne-a adus o noutate: lista semafor. Toate ţările s-au organizat să îşi ţină la curent cetăţenii cu evoluţia pandemiei de pe alte meleaguri, inclusiv Anglia, cu lista ei verde selectă. În iulie a apărut certificatul verde digital valabil în toate ţările din UE. Acel UE din care ei tocmai trântiseră şi uşa la plecare.

Anglia lista verde

Anglia nu a acceptat iniţial certificatul dar a făcut un întreg spectacol cu lista verde. Mai degrabă un circ fiind vorba de un comic vestit al micului ecran aşa cum e premierul Boris Johnson.

Anglia şi lista ei verde şi bizară

Multă vreme lista semafor a englezilor a părut a fi făcută pe criterii greu de înţeles. Ca să luăm exemplu situaţia românilor din Anglia, aceştia s-au supus luni de zile unor reguli draconice. Dacă veneai din România trebuia să stai în carantină şi să faci vreo 3 teste: unul în ţară şi două acolo, în zilele 2 şi 8. Inclusiv vaccinaţii cu ambele doze erau în situaţia asta. În tot acest timp făceai carantină, ceea ce însemna cam 10 zile sau mai mult. Asta era încă bine. Cei de pe lista roşie stau în carantină nu unde vor ei ci unde vor englezii. Ai însă o listă de hoteluri scumpe de pe care să alegi, stai liniştit.

Liverpool

România a rămas pe lista galbenă (amber) şi după scăderea vizibilă a numărului de cazuri de covid. Iar asta i-a făcut pe mulţi să creadă că englezii pur şi simplu nu vor să ne mai vadă mutrele obosite pe Luton şi Stanstead. La începutul verii, când aveai câteva zeci de cazuri pe zi românii făceau carantină, iar când numărul a început să crească am fost trecuţi de Anglia pe lista verde. Dumnezeu mai înţelege. Oricum, lasă că e bine că măcar acum s-au convins.

Puţină geopolitică

Ulterior, la presiunea aeroporturilor mari (şi goale) se pare, guvernul Johnson a anunţat că cei vaccinaţi în UE şi Statele Unite pot intra în Marea Britanie fără să stea în carantină, doar cu două teste negative începând cu data de 2 august. Cică le era dor de americani, de asta au decis.

Cea mai bizară situaţie a fost însă a francezilor, trecuţi pe lista „amber plus”. Adică ei au făcut timp de o săptămână carantină indiferent de situaţie, chiar şi vaccinaţii. Asta în timp ce toţi ceilalţi vaccinaţi de pe lista amber (inclusiv români) scăpau doar cu testele. A ieşit cu scandal, evident (citeşte aici mai multe). Şi normal, a părut o lovitură sub centură între două naţii care nu se prea iubesc de fel…Şi uite aşa a transformat Anglia lista verde într-o chestiune mai degrabă de geopolitică decât de sănătate publică.

Ce reguli se aplică pentru români

Cu două teste, toţi românii pot merge în Marea Britanie. Inclusiv nevaccinaţii. Asta e o veste bună pentru cei care iau doar un bilet dus, cum ar fi cei care vor munci în Anglia.

Livepool
Anglia lista verde

Tot ce trebuie să ştii despre condiţiile de intrare în Anglia şi despre lista verde, galbenă şi roşie găseşti aici. Pe scurt, ai nevoie de

  • un test PCR (nu rapid, atenţie) făcut în ţară cu 3 zile înainte de plecare. Copiii sub 10 ani sunt excluşi.
  • tot înainte de plecare trebuie să îţi rezervi un test de pe lista de aici pe care îl vei face în a doua zi de la sosire. Sosirea se condideră ziua 0. Poţi alege între teste făcute în laborator, prelevate la un cabinet sau teste pe care să ţi le faci tu acasă. Rezultatul vine în 24-36 de ore.
  • cu 48 de ore înainte de călătorie trebuie să completezi un PLF (passenger locator form) cu datele tale de contact, adresa, mijlocul de transport folosit etc.

La revenirea din Marea Britanie cei vaccinaţi sau care au avut covid scapă de carantină, de vreme ce Marea Brtanie este pe lista noastră roşie. Şi dacă biletul tău este dus întors, grăbeşte-te. Anglia ne-a pus pe lista verde, dar statutul ăsta privilegiat se poate schimba foarte uşor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.