De când a început pandemia am auzit foarte des o chestie: oculta mondială vrea să interzică turismul ca să mai reducă poluarea. Că na, avioanele alea low cost pline cu alde noi, români pasionaţi de turism, au brăzdat cerul. Iar odată ajunşi a destinaţie am poluat încă o dată pe unde ne-am dus.

Bun, poluarea e o chestie reală ia încălzirea globală un subiect cât se poate de serios. Dar şi turismul e o chestie serioasă. Călătoriile îţi deschid mintea şi sufletul şi sunt cea mai plăcută investiţie pe care o putem face în noi. Plus că pentru români vacanţa e ceva sfânt. Nu-i strici lui concediul după un an de tras din greu!

Claudia Tocilă, directorul de marketing de la Vola îmi spunea într-o emisiune că la români se va practica în această vară un turism de răzbunare („revenge travel”) şi a avut mare dreptate. După ce au tras linia, concluzia din septembrie este una clară: i-am dat ocultei peste nas! Sunt cifre clare şi îmbucurătoare în acest sens.
În vara lui 2021 s-a circulat în draci
Ei da, perioada iunie-august a fost o gură de oxigen pentru toată lumea: şi pentru români şi pentru operatorii de turism. Certificatul verde a simplificat călătoriile, s-a ridicat carantina în multe ţări. Mulţi români au mers şi pe la rudele din străinătate. Datele studiului făcut de Vola arată o creştere cu 218% în biletele emise de ei. Şi 4 motive:
- deschiderea mai multor destinaţii după lungi perioade cu restricţii
- condiţii de călătorie mai simple şi certificatul verde
- vaccinarea
- scăderea numărului de cazuri

Studiul lor mai arată ceva: s-a călătorit mult cu bilete last minute, în ţările cu diaspora românească numeroasă (la rude) şi la preţuri asemănătoare cu cele dinainte de pandemie. Mai precis, preţul mediu al verii 2021 a fost 147 euro, similar cu cel din 2019 şi a crescut cu 35% faţă de 2020, când a atins un minim de 107 euro, conform Vola.

Iar datele lor vin doar să completeze ce am văzut cu ochii noştri: aeroportul plin, avionul plin, plaja şi terasele din Grecia pline de români. Cei de la Blue Air şi Wizz Air au avut o grămadă de turişti care nu au prins loc pentru că lacomi, cei de la programare făcuseră un overbooking peste limitele obşnuite. A ieşit cu scandal, dar cel puţin Wizz a ieşit pe plus şi a închiriat avioane că nu mai aveau cu ce să acopere cererea imensă. Neplăcut pentru turist, dar aşa-i în business…
Destinaţiile preferate de români pentru turism
Ei, na, greu de ghicit cine ia premiul întâi cu coroniţă. Pentru români, Grecia înseamnă turism. Acolo s-a înghesuit lumea, ceea ce era de aşteptat.

Şi biletele pentru Italia, Spania şi Franţa au avut succes. Claudia Tocilă îmi spunea în luna iulie că înainte de pandemie Londra era cea mai căutată destinaţie. În august, odată cu ridicarea restricţiilor cererea de bilete a crescut cu 53%, capitala Marii Britanii redevenind o ţintă pentru români pentru un turism de tip city break.

Suprinzător sau nu, şi destinaţiile interne au fost foarte căutate. Să nu uităm că şi în acest an multora le-a fost frică să plece în străinătate din cauza riscurilor multiple. Aşa că s-a mers în ţară. Destinaţiile interne cele mai căutate au fost:
- Cluj
- Timişoara
- Iaşi
In luna august, cele 3 s-au aflat pe lista celor mai vandute 10 rute! Na, să mai zică cineva despre români că nu sunt patrioţi şi iubitori de turism. Nici pandemia, nici oculta nu ne taie pofta de plimbare!
,