Nenea Iancu ne-a citit bine, se ştie. Românul se înfierbântă atunci când vine vorba de o chestiune de larg interes. Rareori îl prinzi fără să aibă o părere categorică. Luaţi de exemplu cazul Caracal, povestea încâlcită a unei fetiţe care i-a căzut victimă unei brute pe numele Gheorghe Dincă. Deşi ancheta (complet viciată şi ea) ducea spre concluzia că fetiţa fusese ucisă de bărbat, o serie de teorii fantasmagorice au apărut să circule pe această temă. Cum şi unchiul victimei, vestitul Alexandru Cumpănaşu, alimenta grosier teoria conspiraţiei, românul şi-a întărit convingerea că fata fusese de fapt traficată la americanii de la Deveselu sau în Italia. Faptul că fusese omorâtă şi arsă într-un butoi (aşa au spus anchetatorii) nu era de ajuns. „Domle, ştim noi bine că Dincă ăsta e doar o victimă. E o reţea de traficanţi de carne vie, fata a fost vândută peste hotare. Ştim noi!” Culmea e că nici nu aveai ce să îi zici românului, ancheta fusese făcută praf de procurori iar povestea rămâne oricum nelămurită la atâta vreme după tragedie.
Românul şi teoria conspiraţiei s-au lipit unul de altul ca marca de scrisoare. Tot nenea Iancu a zis-o cel mai bine în Conu Leonida:
Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! și după aia, din fandacsie cade în ipohondrie. Pe urmă, firește, și nimica mișcă.
Fix despre asta e vorba şi în Conu Leonida faţă cu reacţiunea: un moş exaltat crede că a început revoluţia după ce aude focuri de armă. Adevărul era însă unul prozaic: poliţistul, care se îmbătase de Lăsata Secului „chiuia și trăgea la pistoale“. Ca şi conul Leonida şi nevasta Efimiţa, românii stau în vârful patului în carantină şi se întrec în teoria conspiraţiei.
Ce este teoria conspiraţiei
Fostul consilier prezidenţial Iulian Fota ne lămureşte: e un fel de fast food cu informaţii.
Este vorba despre acele explicaţii foarte la îndemână. Omul care nu are şcoală şi educaţie vrea şi el să pătrundă în natura lucrurilor, vrea şi el să înţeleagă. Şi când vine teoria conspiraţiei, dându-i o explicaţie superficială, omul mai repede o preia pe asta pentu că altfel ar trebui să pună mâna pe carte, să citească, să se uite pe reviste de specialitate ca să înţeleagă ce înseamnă sursa de încredere. Teoria conspiraţiei valorează lipsa de educaţie a populaţiei şi superficialitatea ei.

Nu am inventat noi apa caldă şi nici teoria conspiraţiei. Sociologul Gelu Duminică ne face şi un scurt istoric al dezinformărilor din domeniul epidemiologic.
Teorii de genul ăsta circulă peste tot în Europa. Plus că cineva investeşte foarte mulţi bani ca să transmită informaţia asta peste tot. Astfel de teorii au existat întotdeauna. Şi în perioada Gripei Spaniole, şi în vremea ciumei. E cumva de aşteptat să se caute un vinovat: vecinul, duşmanul, Diavolul sau Bunul Dumnezeu. Însă accesul la mijloacele de informare în momentul de faţă face ca aceste ştiri să se propage mult mai uşor. Fiecare poate deveni un comunicator.
Or, în cazul în care ai şi o populaţie needucată şi o entitate care are ca scop manipularea, informaţia falsă se răspândeşte la fel de repede ca virusul. În plus, dacă noi credem că virusul e scăpat din laborator, e legat de reţelele 5G, de Soros, Trump şi alte trăsnăi, avem tentaţia să şi ieşim fluierând din carantină de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Lasă că ştim noi mai bine! Iulian Fota explică:
Trebuie să facem distincţia între prostia care se rostogoleşte din cauza nivelului redus de educaţie şi minciuna alimentată intenţionat de anumiţi actori ca să dizloce anumite societăţi. Gândiţi-vă că prostia asta că virsul nu există prinde şi oamenii încep să nu mai creadă în măsurile de carantinare, în distanţarea socială.
Rezultatul, cazul Ţăndrei, nunta din Prahova, petrecerile pe şest din carantină, etc. Şi acum că am aflat cum funcţionează mecanismul unui fake news rostogolit online, să vedem ce e cu câteva teorii vast răspândite despre coronavirus.
Virusul, „plantat” de SUA sau scăpat din laborator
Pe lângă că ne inflamăm repede, ne plac şi filmele. Păi ce dracu să faci cînd te plictiseşti în carantină? Citeşti despre cum a fost scăpat virusul din laboratorul din Wuhan. Pentru că da, în Wuhan chiar există un astfel de laborator.

Sau că boala a fost folosită ca o armă biologică de către americani pentru a le omorî chinezilor economia. Aşa că le-au plantat-o cu valiza anul trecut, la nişte jocuri olimpice pentru militari. Jurnalistul de investigaţii Cătălin Antohe explică traseul dezinformării:
Mai întâi de toate a apărut informaţia potrivit căreia virusul provine dintr-un laborator al NATO sau SUA. Apoi Washington Times a scris că virusul a fost scăpat dintr-un laborator chinezesc. Chinezii au preluat-o şi au spus la rândul lor că americanii au adus virusul la jocurile militare.
Şi uita aşa, cu concursul unor publicaţii serioase o minciunică s-a transformat într-o ditamai dezinformarea ca la carte. Şi uite aşa virusul nou a venit la fix ca să îi readucă împreună pe vechii prieteni: românul şi teoria conspiraţiei.
China a făcut nişte „moşmoande”
Aici e şi ceva adevăr. Hai să o spunem pe şleau: China e o dictatură, deci nu te poţi aştepta la o prea mare deschidere către informare. Mulţi i-au lăudat pentru eficienţa lor, pentru spitalele ridicate în câteva zile. Bine, unul din spitale s-a prăbuşit la scurt timp dar asta mai puţini au aflat. Ce vine dinspre China trebuie atent verificat. Chiar şi dacă eşti bine intenţionat poţi lua ţeapă. Mai multe instituţii serioasă de presă au muşcat momeala tot pe modelul “o ştire pe bune, 5 minciuni”.
Dincolo de minciunile gogonate, un fapt e clar: China nu a oferit informaţiile necesare, cel puţin în primă fază. În plus, jurnaliştii de la Le Figaro au aflat că Tedros Adhanom Ghebreyesus, actualul director al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ar fi fost impus tot de China. Ce să vezi dandana: Ghebreyesus a fost membru al unui important partid de orientare comunistă din Etiopia iar numirea sa la OMS a fost posibilă cu susținerea Chinei. Pe tot parcursul mandatului său el a evitat constant să facă orice fel de critică la adresa Chinei, observă jurnaliştii francezi. Ai naibii chinezi, cum ne-au făcut ei pe toţi în foi de viţă, cu lilieci şi pangolini.
Românul e ferit de virus
Se ştie, ce e românesc nu piere. Românul şi teoria conspiraţiei s-au luat în braţe şi s-au pupat pe gură. Ceea ce a dus la creşterea numărului de infectări, probabil. Cătălin Antohe observă că avem şi noi un folclor autohton bogat format pe tulpina coronavirusului.
Avem o grămadă de teorii ale conspiraţiei pe mediul românesc. Apa şi alcoolul curăţă virusul. O altă conspiraţie care prinde foarte bine în România este că Polidinul ar vindeca acest coronavirus, ceea ce s-a dovedit că este fals dar asta are o mult mai mare creadibilitate pentru că e produs în România.
Culmea e că şi în povestea asta e un mic sâmbure de adevăr. Nu cu Polidinul ci cu vaccinul BCG, adică cel contra TBC. Sunt studii care arată că populaţia ţărilor în care acest vaccin e obligatoriu ar avea un răspuns ceva mai bun la tratamentele anti coronavirus. Ştiam eu că suntem grădina Maicii Domnului, acum se confirmă. Iată ce spune şi Iulia Fota:
Pandemia nu aduce nimic nou în România. Noi trăim în minciună de 30 de ani. Pe vremuri se striga “nu minţiţi poporul cu televizorul” pentru că FSN-ul folosea televiziunea publică pentru a dezinforma opinia publică. Toată această teorie a conspiraţiei, toate aceste minciuni pe care le vedem acum cu intensitate aruncate în spaţiul public pe fond de pandemie pe noi ne prind pe un fond de vulnerabilităţi de ţară care ar fi bine să ne facă şi mai atenţi la ceea ce se întâmplă sau se spune mincinos în jurul nostru.
Aşa e, o planetă întreagă e în luptă, cu oameni îngroziţi că vor rămâne săraci lipiţi pământului. Dar nu, nu şi românul. El ştie mai bine cum e treaba şi pe parte epidemiologică şi pe parte politică dar mai ales pe cea economică. Şi asta pentru că pe român îl poţi scăpa de virus dar de teoria conspiraţiei nu.
Pingback:A găsit Suedia reţeta anti-Covid? - Experiences Irina Petraru