Într-o zi de decembrie, pe când cetăţenii îşi băteau capul ce să cumpere de Moş Nicolae, o veste îngrozitoare a căzut ca un trăsnet. România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani potrivit rezultatelor PISA 2018. 44% dintre copiii de clasele a 7-a, a 8-a şi a 9-a sunt analfabeţi funcțional, cu 5% mai mulţi faţă de 2015. Dacă nu ştiai, rezultatele PISA arată performanța sistemului de învățământ. Concret, analfabet funcţional este cel care citeşte un text dar nu îl înţelege. Elevii au dat-o în bară şi la matematică şi la ştiinţe. Şi atunci te întrebi: chiar sunt românii mai proşti?

Sunt românii mai proşti?
La 15 ani eram şi eu la liceu. Un liceu bun, cu prestigiu la care cu toţii ne-am chinuit să intrăm. Am avut un profesor de română oarecum excentric (aşa era considerat de alţii). Omul îi taxa foarte dur pe cei care nu ştiau să argumenteze sau care veneau cu vestitele „comentarii” la operele literare copiate de pe unde nimereau. Acele comentarii erau nişte texte în care un nene deştept îţi spunea despre ce este vorba şi cum ar trebui interpretată Scrisoarea a III-a, de exemplu. Pe cine să mai intereseze ce părere ai tu, un elev, despre ea? Oricum ăla e mai deştept ca tine, că e profesor şi a scris o culegere de comentarii. Aceste culegeri erau foarte la modă iar unii profesori îi obligau pe elevi să „tocească” textele, ca papagalii. Ştiai comentariile, luai 10. Veneai cu „bazaconiile” tale, erai depunctat serios. Asta nu înseamnă că erau mai proşti, ci că nu îşi exersaseră „muşchiul” argumentării.
Românii nu ştiu să argumenteze
Ei, aici cred că e una din cheile descifrării acestei chestiuni actuale. Ani de zile, poate chiar zeci de ani, elevii erau descurajaţi să aibă păreri proprii. De aceea românii nu ştiu să argumenteze, nu au acest exerciţiu. Mulţi dintre profesorii actuali sunt foştii elevi cărora li se băgau pe gât comentariile din culegeri. Comentarii care au trecut testul timpului. Găseşti orice pe net şi acum: comentarii, referate, eseuri, practic nici nu trebuie să mai gândeşti cu capul tău.
Părerea mea!
Ok, spuneam că testele PISA nu arată că românii sunt mai proşti, ci că nu ştiu să argumenteze. În plus, adulţii ajung deseori să aibă discuţii în contradictoriu, argumentul de bază fiind „nu ştiu, domle asta e părerea mea„. Vrei să-l enervezi mai tare pe român? Întreabă-l „pe ce te bazezi?” Atunci să vezi! Se înroşeşte la faţă, cuvintele i se bulucesc în cap, ar zice ceva, dar iese tot o înjurătură de mamă şi sfinţi. Aşa îţi trebuie, cine te-a pus?

La fel se întâmplă în discuţiile despre politică: vei recunoaşte uşor cuvintele moderatorilor de talk show sau ale politicienilor pe care românul îi agreează, indiferent de tabăra lor. Le înghit pe nemestecate, din obişnuinţă.
Care e soluţia
Poate fi greu să te scoată cineva din ale tale. După o viaţă întreagă în care ai repetat mecanic ce au zis părinţii, profesorii, superiorii etc, să începi să gândeşti cu capul tău. Nu e uşor, va trebui să te obişnuieşti să îţi argumentezi părerile, uşor, uşor. Va trebui chiar să ai încredere în mintea ta şi să o foloseşti. Poate va dura ceva, dar odată ieşit din paradigmă, ţi se va întâmpla ceva minunat: nu vei mai fi aşa uşor de prostit de către alţii.