iul. 24, 2022
Posted by: Editor

Tiny house, locuința viitorului?

Vă aduceți aminte de garsoniera din Cluj de 11 mp care se închiria cu un preț piperat? Toată presa a preluat imaginile cu cămăruța aceea care ținea loc de living, bucătărie și dormitor. Să știți că s-a găsit repede un doritor, dar nu asta e discuția aici. Dincolo de glumele românilor, o tendință interesantă se conturează tăcut și în țara noastră: renunțarea la spații convenționale pentru a te muta în natură, dincolo de betoane. Și aici conceptul tiny house a apărut și la noi pentru a acoperi ușor și repede această nevoie. Iar pandemia i-a făcut pe oameni să își dorească și mai mult să se mute din orașe, chiar dacă și mișcarea asta implică riscuri și neajunsuri. Cum să nu visezi să lucrezi online din cerdac, din hamac, din mijlocul naturii?

sursa: pixabay.com

Mai sunt două aspecte pe care nu le putem neglija. Facturile cresc, mulți au plătit sume uriașe pentru gaze și electricitate iarna trecută. Confortul costă, spațiul în plus costă. Sigur, nu e nimic rău să te bucuri de confort, Doamne ferește! Îmi amintesc însă o declarație a analistului economic Adrian Negrescu, destul de controversată în iarna lui 2021, când au sări în aer facturile. El spunea că mai ales cei în vârstă care nu își mai pot permite un trai scump la oraș într-un apartament mai mare decât nevoile lor, ar putea să se reorienteze spre o căsuță la țară. Sigur, el și-a asumat criticile dar nu e departe de realitatea din alte state. Acolo conceptul tiny house reușește să bifeze criterii serioase:

  • facturi mai mici
  • trai sustenabil
  • mobilitate

Sigur, realitățile și mentalitățile sunt altele. Dacă omul se simte bine în casa lui și nu s-ar muta pentru nimic în lume, e fix treaba lui. Dar în paralel, în România se conturează rapid un public pentru conceptul tiny house. Așa că am făcut o mică documentare, ca posibil viitor client.

Ce înseamnă „tiny house”

Pe scurt, locuință individuală cu suprafață mică, de tip container sau modular. Poate fi mobilă (pe trailer, o atașezi la o mașină) sau fixă. A nu se confunda cu rulota, însă. Primii care mi-au ieșit în cale au fost cei de la Think Tiny House, de care citisem într-un articol pe site-ul Spotmedia. La ei am găsit o casă tip de aproximativ 30 de metri pătrați, conceptul Dyno. Poate avea un dormitor sau două, living și baie iar mobila e inclusă în prețul de bază.

Dyno, sursa imaginii Think Tiny House

Apoi, la o simplă căutare pe Google am dat de un alt site, Eco Tiny House. Ei au mai multe variante, la diverse suprafețe. Cea mai mică e de 12mp, cam cât garsoniera din Cluj.

Tiny Bikkla, sursa imaginii Eco Tiny House

Au și unele mai mari. Iată varianta de aproape 20 de mp. O casă minimalistă, în stil nordic.

Pe site-ul Eco Tiny House am aflat și de Modulary. Și ei au variante interesante și o colaborare cu Mobexpert. Ceea ce înseamnă că, dacă au intrat și ei pe piață, e un semn că nișa e profitabilă.

sursa imaginii: Facebook Mobexpert

Am găsit și căsuțe de vânzare pe OLX și alte site-uri de profil și oameni dispuși să își construiască una pe cont propriu. Multe lucruri interesante poți afla de pe grupul public de Facebook Tiny House Romania sau de la o comunitate internațională ca Tiny House and Small Space Living, cu peste 150 de mii de membri. Oricum, cantinatea mare de informații doar din România, fâră să iau în calcul sursele din străinătate, arată că în țara noastră există un mare interes pentru subiect. Iar grupurile și discuțiile îți pot lămuri multe aspecte. Pentru că da, pare simplu în teorie dar în practică proprietarii s-au lovit de diverse probleme.

sursa imaginii: pixabay.com
Încălzire, izolație, materiale, canalizare, întreținere

Aici m-au lămurit Dan Ghiță și Steliana Petriș, fondatorii Think Tiny House. Am discutat cu ei în emisiunea mea de pe B1tv. Casele lor au o structură de lemn ușor, stratificat. La acesta se adaugă panourile termoizolante, cu polistiren foarte dens, explică Dan Ghiță. Cu cât sunt mai ușoare, cu atât mai ușor de transportat. „Izolația este recomandată pentru toate sezoanele. E o casă foarte bine izolată care necesită foarte puțin adaos termic. Sunt chiar mai bine izolate decât un bloc nou construit”, susține el. Îți pot monta panouri solare și poți opta pentru încălzirea prin pardoseală, binevenită în cazul unei căsuțe de acest gen. Întreținerea? „În funcție de tipul căsuței, putem avea între 100 și 200 de lei pe lună de iarnă pentru încălzire,” spune Dan Ghiță.

Dyno, sursa imaginii Facebook Think Tiny House

Dacă optezi pentru varianta de casă fixă, te poți lega la rețeaua de canalizare, dar pentru cele mobile se poate include toaletă cu compost sau incinerantă, adaugă Steliana. O soluție ecologică, deci.

Ai nevoie de avize?

„Avantajul unui tiny house este că poate fi și mobil. Ca atare nu ai nevoie de autorizație de construcție”, explică Steliana, arhitecta Think Tiny House. „Cel mult un aviz de amplasament care se obține foarte ușor și atât, poți să mergi la drum cu ea. Există trailere speciale pentru astfel de case, căsuțele sunt direct construite pe el”, spune ea. Dar căsuța poate fi și fixă dacă vrei și atunci lucrurile se schimbă. „Când muți căsuța de pe un trailer pe o suprafață fixă vei avea nevoie de autorizație de construcție”, precizează Steliana.

Cât costă o căsuță?

Aici am căutat și alte variante, pentru comparație. Prețul căsuțelor Think Tiny House începe de pe la 40 de mii de euro. În prețul de bază ai și mobila, concepută din start odată cu proiectul. Dan și Steliana spun că te poți muta direct. O opțiune foarte bună pe site este calculatorul de preț. Am făcut o simulare la ei pe site și am ieșit la prețul unui apartament cu 2 camere dintr-un bloc vechi din București. O fi bine, o fi rău, nu știu ce să zic.

Și Mobexpert își afișează prețurile. Ele pornesc de la 24 de mii de euro iar căsuțele pot fi văzute chiar în showroom-urile lor. Ai și aici variante fixe și pe trailer. Unele în stil minimalist, ca cele de la Think Tiny sau Eco dar și altele mai elaborate.

Locuință permanentă, casă de vacanță sau investiție pentru turism?

Dan și Steliana spun că au vândut mult în străinătate și că sunt clienți care au luat un tiny house ca locuință permanentă. Poate fi și strict cu scop de vacanță. Aici, pe nișa de turism au devenit deja cunoscuți Pura Vida Huts, cu căsuțele simpatice din diverse zone turistice. Sigur, poți să te cazezi în ele sau poți să le cumperi.

Sursa imaginii: Facebook Pura Vida Huts

În România chestiunile legate de infrastructură ar fi un prim impediment, susțin unii dintre membrii comunității Tiny House România. La cum arată acum lucrurile, varianta ideală pare a fi cea în care ai deja un teren și utilități și un tiny house vine ca o căsuță de vacanță sau permanentă, cum vrei, dar stai pe proprietatea ta și aia e. Nu îmi pot imagina cum e să hălăduiești cu ea prin România, așa cum vedem prin filmele americane că se mută cei cu rulote. Cert e că există ofertă, există cerere, ceea ce înseamnă că impedimentele actuale și-ar putea găsi rezolvarea în timp.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.