nov. 28, 2021
Posted by: Editor

Tulpina din Africa de Sud şi turismul

Urât sfârşit de an avem! După cele 4 valuri, când lumea se pregătea de sărbători de iarnă, a venit o veste proastă: a fost descoperită tulpina Covid din Africa de Sud. Măsurile anunțate au fost dure și rapide. Iată care au fost principalale schimbări:

  • Toate țările UE au anunțat că impun restricții pentru toți călătorii din Sudul Africii. Și România a făcut la fel: carantină de 14 zile inclusiv pentru cei vaccinați.
  • Marea Britanie a anunţat inițial că cei care vin din Africa de Sud și alte câteva ţări africane vor sta în carantină instituţionalizată, cea mai dură variantă pe care o au la dispoziţie. Apoi Boris Johnson a anunțat că toți cei care intră în țară vor face un test PCR și se vor izola până la aflarea rezultatului! (detalii aici).
  • Israelul a tras linie și a anunțat: nu mai intră nimeni în țară timp de 2 săptămâni (detalii aici). Și asta deși abia anunțaseră că deschid granițele pentru turiști. Apoi mai vedem noi ce e cu tulpina asta de Covid din Africa de Sud….

Ce e de făcut

În primul rând, să ascultăm ce spun medicii despre tulpina Covid din Africa de Sud. Organizaţia Mondială a Sănătăţii se declară îngrijorată iar la noi medicii recomandă prudenţă deocamdată. Dar să nu o dăm în isterie. Am discutat cu Emilian Imbri, fostul manager de la Victor Babeş. „Datele pe care le avem nu arată clar dacă tulpina nouă Covid e mai periculoasă decât varianta Delta. Această variantă a suferit 30 de mutații. Te poți aștepta la orice, noi nu știm încă ce ar putea să producă în plus față de varianta Delta. Trebuie să fim îngrijorați dar să nu ne speriem”, spune doctorul Imbri.

În preajma sărbătorilor mulți români cumpărau bilete pentru Kenya, Africa de Sud, Zanzibar. Consultantul de turism Ciprian Enea este de părere că Africa de Sud ar trebui tratată diferit de celelalte state din zonă. Între România și Africa de Sud există relații de business mai degrabă. Să nu ne aruncăm să spunem că şi Zanzibarul se închide. Să nu-i luăm românului Zanzibarul, deci. Și asta deși Raed Arafat declara pe 27 noiembrie că el crede că toată Africa ar trebui să fie evitată o perioadă. Adică și destinații ca Egipt, Maroc, Tanzania, unde mulți români au cumpărat bilete pentru sărbătorile de iarnă! Deși sună rău, ar avea cumva sens chestia asta, de vreme ce deja tulpina Covid din Africa de Sud a fost detectată în mai multe țări din Europa la cetățeni care veneau din această zonă. Și, na, Covidul nu știe de granițe…

În concluzie

Timp de cel puțin două săptămâni (sau 3, în Marea Britanie), lucrurile sunt clare: nu pune piciorul nimeni netestat și necarantinat dacă vine din Africa de Sud. Nu sunt excluse noi restricții, dar până atunci mai avem o dilemă: vaccinurile actuale fac față? Cei de la Moderna au anuțat deja că vor să facă un vaccin nou care să acopere și tulpina Covid din Africa de Sud. Iar mai departe, mai vedem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.