Aş călători dar nu am cu cine. Ai mai auzit asta poate. Sau poate ai fost în această situaţie. Nu e nimic ruşinos, crede-mă. Ca să nu mai zic că nu e aşa rău nici să călătoreşti singur sau singură, cum scriam chiar aici. Dar dacă nu ai chef să fii tu cel care centrează şi dă cu capul, o soluţie ar fi să îţi găseşti grupuri de socializare cu oameni dornici de plimbare. Cum aşa? Detaliem mai jos.
Singurătatea nu e vreo modă sau o plăcere. Oamenii au simţit şi mai acut sentimentul de însingurare în perioada izolării. Japonia chiar a înfiinţat un minister al singurătăţii şi izolării, pentru sănătatea mintală a cetățenilor afectați de pandemie. Iar principalul sfat al psihologilor este să încerci, pe cât poţi, să ieşi din casă. Să cunoşti lume inclusiv prin intermediul grupurilor de socializare.

Oricum, nişa oamenilor care vor să socializeze este una interesantă. Desigur, aici sunt diferenţe în funcţie de interesele fiecăruia. Există grupuri de socializare pentru copii care se adaptează mai greu, de exemplu. Sunt grupuri ale pasionaţilor de fotografie, comunităţi de tot felul online şi offline. Pe Facebook a fost creat şi un grup al celor peste 50 de ani. În general, un hobby poate aduce uşor oamenii împreună. Un segment important este cel strict matrimonial. Ai şi aici de unde alege. Există turism de grup, croaziere, vacanţe, agenţii care se ocupă exclusiv cu asta. Şi mai sunt şi grupuri de socializare prin turism. Am avut ocazia să discut live cu Bogdan Vladu, creatorul grupului de Facebook Hai să Socializăm.
Grupuri de socializare prin turism
Bogdan Vladu a pornit grupul cu un scop simplu: să îi ajute pe oameni să interacţioneze unii cu alţii, să iasă din casă. „Voiam pur şi simplu să organizăm evenimente în Bucureşti astfel încât oamenii care sunt ocupaţi de dimineaţa până seara cu jobul să poată să cunoască alte persoane şi să ne simţim bine împreună. Când am creat grupul multă lume ne-a întrebat dacă e vorba de matrimoniale. Nu are nicio legătură”, râde Bogdan Vladu. Ba mai mult, grupul lui a căpătat treptat o componentă vădită de turism, deşi tot la categoria grupuri de socializare se încadrează.

Pur şi simplu cineva a venit cu ideea de a organiza o excursie şi de acolo s-a legat totul. Grupul Hai să socializăm are acum zeci de mii de urmăritori, excursii de weekend, drumeţii de o zi, tururi prin Bucureşti şi evenimente, cum ar fi seri de karaoke, cursuri sau gaming.
Bogdan Vladu a vrut să încurajeze socializarea în excursii, de aceea inclusiv ghidul are o altă abordare. „Cei care sunt la noi ghizi nu stau şi povestesc non stop la microfon. La noi se mai spune un banc, avem şi jocuri de socializare în autocar.” Oamenii se cunosc, spun ce pasiuni au, atmosfera se dezgheaţă uşor.
Destinaţii perfecte de socializare
Cele mai de succes excursii ale celor de la Hai să socializăm sunt cele din Bulgaria. Vreo 50 de ediţii a avut numai ieşirea în Balcic. Deh, e mai liber decât pe Valea Prahovei sau la mare.

Ruse şi cascada Krushuna sunt de asemenea în top. La destinaţii interne, Bogdan Vladu recomandă Valea lui Stan, un traseu accesibil şi spectaculos în apropiere de barajul Vidraru. Grupul face drumeţii la munte, croaziere pe Dunăre, deplasare la Festivalul Medieval de la Sighişoara, ascensiuni în Piatra Craiului, pe Vârful Moldoveanu, pe Vârful Omu. Ba chiar şi city breakuri în Istanbul, în Grecia etc. Cu grupuri mai mari, mai mici. Practic de toate pentru toţi.

E drept că cei mai mulţi dintre cei care se adună în grupuri de socializare sunt oameni tineri, dar Bogdan a avut şi turişti seniori şi copii. O doamnă de 84 de ani care a urcat cot la cot cu restul grupului. Nu-i mare lucru. Lasă puţin Netflixul şi alte chestii care te ţin în casă. Cine ştie ce surpriză plăcută poţi descoperi la drum…