„Câte bordeie, atâtea obiceie”, aşa spune o vorbă veche. Ok, nu mai respectă normele gramaticii actuale, dar aţi înţeles ideea. Scriam deja că pandemia de Covid 19 a scos din noi şi ce era mai bun şi ce era mai rău. Am văzut demonstraţii de umanitate dar şi scene halucinante. E vorba de modul diferit în care oamenii se raportează la pericol. Cei mai mulţi sunt înspăimântaţi, dar era de aşteptat să apară şi haiduci. Băieţi neînfricaţi, defilând prin vama Nădlac cu pieptul dezgolit în faţa urgiei. Sau domni Nelu care împroaşcă bacilul cu veselie şi dragoste de semeni.

sursa foto Cătălin Anchidin
Cert e că avem deja un virus şi două Românii. Şi suntem abia la început. Unul din comunicatorii oficiali din această perioadă, medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balş, îndeamnă la prudenţă. Într-o intervenţie pentru B1tv, el admite că soluţiile trebuie să fie aplicate pe termen lung. „Măsurile probabil că vor fi mai stricte pas cu pas, dar cred că trebuie să ne învăţăm cu ele, să ne schimbăm stilul de viaţă şi să ştim că în următoarele luni nu vom scăpa de aceste restricţii. Următoarele două luni, probabil că mai mult.”
Cei care stau acasă şi cei care umblă aiurea
În România nu s-a luat decizia de a institui carantina. Încă. Dar chiar şi aşa, foarte mulţi oameni s-au conformat celor văzute la alte popoare. Se lucrează de acasă, se limitează drastic ieşirile şi întâlnirile. E vizibilă situaţia în special în marile oraşe, unde nu e ţipenie de om pe stradă în plină zi.
Şi apoi, a început nunta în Argeş, comuna Borleşti.

Urlau manelele, chirăiau nuntaşii, săreau burţile în ritm de dans. Oamenii din comună au sunat la 112, au venit jandarmii peste nuntaşi, le-au dat amendă şi le-au stricat cheful. A fost şi mai vizibil atunci că avem un virus şi două Românii, una speriată şi alta veselă şi nepăsătoare.
Medicul Adrian Marinescu admite şi el că există două modalităţi complet diferite de a aborda pericolul: „Am observat că în provincie sau în zonele unde sunt mai puţine cazuri există o relaxare mult mai mare. Este o foarte mare greşală şi cred că ar trebui să înţelegem că indiferent de zonă, toţi trebuie să avem aceleaşi reguli pentru că e foarte uşor să apară un focar sau un caz nou.
Este evident că tot ce înseamnă nuntă şi ce înseamnă adunare nu ar trebui să se întâmple. Aici ar trebui să fie mult mai puternic filtrul legal şi din partea oficialităţilor în aşa fel încât şi cei care nu se supun acestor reguli să fie constrânşi. Istoria lui Covid 19 e scrisă de fiecare dintre noi. Ce se întâmplă în România ţine foarte mult şi de noi .”
Ne putem îmbolnăvi unii de la alţii
Oricât de gravă şi neplăcută ar fi ea, izolarea pare că funcţionează. Medicii recunosc: e o problemă cu persoanele asimptomatice. Poţi fi bine, să nu ai niciun simptom, boala să nu se fi declanşat, dar să o dai mai departe. „O astfel de persoană poate fi un focar care să ducă la explozia multor cazuri. Trebuie să fie foarte clar, atenţionează medicul Marinescu.”
Şi atunci, transmiterea de la o Românie la cealaltă a unui sigur virus lipicios va fi foarte simplă. Ni se spune în zilele astea: fiţi atenţi la semeni, fiţi empatici, fiţi solidari. Ei, aceasta ar fi genul de „solidaritate” de care însă ne-am putea lipsi.