Londra Marea Britanie
iul. 19, 2021
Posted by: Editor

Va da chix experimentul englezesc?

În Marea Britanie se petrec lucruri bizare. Bine, ei sunt cei care au produs stupoare după s-au cerut afară din UE, așa că nu ar trebui să ne mire foarte tare. Oricum românii nu au voie în Anglia decât dacă stau în carantină, așa că și noi tot de pe margine îi privim. Chiar și așa, e greu să înțelegi ce naiba vor. În timp ce numărul de cazuri de covid crește rapid, premierul lor ridică şi ultimele restricții din Marea Britanie.

restricţii Marea Britanie

Și asta după luni în șir de carantină, reguli draconice și amenzi. De la miezul nopții a început destrăbălarea. Ok, poate să pară bizară decizia, dar o discuție live cu o jurnalistă româncă stabilită la Londra conturează o strategie interesantă. Va da chix experimentul englezesc sau va fi preluat și de alții? Detaliem mai jos.

Fără restricții în Marea Britanie

La miezul nopţii clopoţelul a sunat. S-a dat libertate la popor şi s-au ridicat cele mai multe dintre restricţii în Marea Britanie. Decizia lui Boris Johnson a fost primită cu critici de epidemiologi. Într-o analiză CNN (o poţi citi aici) se vorbeşte despre un experiment periculos. Johnson are totuşi un atu în sprijinul lui: mai bine de jumătate de populaţie vaccinată. Dar chiar şi aşa inclusiv Johnson recunoaşte că s-a aruncat cam sus şi că decizia lui poate avea consecinţe negative. Practic acum nu mai există niciun fel de restricţii în Marea Britanie. Cluburile erau închise din mai 2020, aşa că oamenii au dat buzna la destrăbălarea de la miezul nopţii.

petreceri după restricţii Londra
sursa imaginii AP, Alberto Pezzali)

Mădălina Poenaru, jurnalistă româncă stabilită la Londra este de părere că după 16 luni de restricţii haosul abia acum începe. „Cred că ar trebui să fie fiecare conştient că în Marea Britanie numărul de infectări este foarte mare. Autorităţile spuneau că este similar cu cel de dinaintea ultimului lockdown. (…) E absurd, te poţi duce în cluburile de noapte dar nu poţi să călătoreşti normal, să te duci să îţi vezi familia. Totul se întâmplă în limitele graniţelor.”

restricţii ridicate Londra

Cu alte cuvinte. britanicii nu prea mai au unde să meargă acum. Sunt pe lista roșie a multor țări din cauza tulpinii Delta. Cu puțin timp în urmă guvernul a pus Spania și Franța pe lista galbenă. Cei care plecaseră în vacanță acolo și-au luat țeapă, mai ales cei nevaccinați. „Mă gândesc cum să fac să călătoresc în România. Nu m-am gândit să mă duc în nicio altă ţară pentru că pleci cu nişte reguli şi vii cu altele. Sunt foarte mulţi oameni care au plecat în Portugalia, în Spania şi s-au trezit că trebuie să-şi facă repede bagajele pentru că se schimbă regulile în câteva zile. Nu vreau să trec prin coşmarul ăsta”, spune Mădălina.

Românii nu au voie în Anglia

Pe de altă parte, nici cei care vin din afara Angliei nu sunt primiți cu brațele deschise. Cum doar certificatul britanic de vaccinare este luat în calcul, vaccinații care vin din afara țării sunt trimiși în carantină. De aici s-a ajuns la concluzia că românii nu au voie în Anglia, deși cine chiar a avut treabă a stat în carantină şi s-a descurcat cum a putut. Adică cei care se duceau la muncă, de turism nici nu poate fi vorba. Mădălina, de exemplu, a plătit 3 teste: un PCR în ţară ca să urce în avion, apoi alte două pentru Marea Britanie, făcute în ziua a 2-a, respectiv a 8-a. A stat 10 zile în carantină la Londra.

panoramă Londra

Nu numai românii nu au voie în Anglia, ci şi cei din alte ţări. Vaccinurile nu sunt recunoscute decât dacă au fost făcute în Marea Britanie . Boris Johnson anunţase mai demult că va include nişte ţări din UE pe lista lor verde, dar nu se ştie încă dacă şi România e printre ele.

Va da chix experimentul englezesc?

Cum spuneam, Boris Johnson se joacă un pic cu focul. Dar ce i-ar putea ieşi de aici? Obiectiv vorbind, ar putea ieşi în câştig. Iată de ce:

  • britanicii rămân acasă, fac turism intern, cheltuiesc bani pe mâncare şi băutură în puburi în loc să bea sangria în Spania şi şampanie în Mykonos
  • îi protejează (probabil) de turiştii din străinătate care pot veni cu tulpini de tot felul, deşi le restrânge din drepturi
  • îi ţin departe şi pe cei care vor să vină la muncă în Anglia

Păi nu voiau ei să iasă din UE? Uite acum au rămas între ei, mai intim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.