Am văzut cu toții filmele americane în care un grup de prieteni cutreieră țara cu o rulotă, o hardughie pe roți care are de toate la bord, de te poți aventura zile în șir cine știe pe unde. O vacanță cu rulota pare o chestie romantică și aventuroasă. Să dormi sub bolta înstelată, să te trezești și să vezi marea în fața ochilor bla bla bla. Ai mai zice și că îți va scuti o sumă frumoasă de bani pe care altfel i-ai fi dat pe cazare. Sună totul bine până ajungi concret în situația de a deține o rulotă sau o autorulotă.

Odată cu restricțiile din pandemie a crescut enorm interesul pentru tiny houses (despre care am scris deja aici) și vacanțe cu rulota sau cortul. Au apărut de atunci și foarte multe site-uri de pe care poți închiria astfel de vehicule pentru concediu. Tot în pandemie au pus bazale afacerii cu rulote și cei de la Ruuts, cu care am vorbit pe B1tv despre avantajele acestui mod de transport. Foarte multe chestii interesante am aflat și de la Alex Tămășescu, instructor de conducere defensivă, pasionat de moto sport și…proprietar de rulotă. Concluzia pe scurt? Gândește-te bine dacă o vacanță cu rulota e genul tău.
Rulotă sau autorulotă
Asta e prima chestie pe care ar trebui să o lămurești iar Alex Tămășescu mi-a explicat din start. „Rulota e un vehicul auto propulsat. Este pe un șasiu de autoutilitară. Autorulota o conducem cu un carnet de categoria B. E mai ușor de manevrat și de condus”. Rulota presupune deținerea categoriei BE pentru că o tractezi cu o mașină. Adică e vehicul de categorie B plus remorcă.

Dacă vrei să ai o vacanță cu rulota liniștită ar trebui să te pricepi destul de bine la condus. Da, rulota e mai greu de manevrat decât autorulota. Iar Alex Tămășescu știe bine ce zice. „Presupune un pic de experieță, ești limitat în anumite spații, pe drumuri înguste sau la munte, pe poteci sinuoase.” Mașina pe care o ai trebuie să suporte greutatea rulotei, cu cât e mai mare cu atât mașina ta trebuie să aibă putere de tractare. Și așa vei gâfâi la deal, dar la vale e buba. „Puterea vehiculului se va vedea cel mai bine la oprire”, zice Alex. „Sunt niște tone în mișcare care la vale trebuie oprite”.
Deci, pe scurt. Chiar dacă la noi se folosește termenul generic „rulotă” pentru ambele categorii de vehicule, de fapt e vorba de două variante de transport. Rulota e cea tractată cu mașina. I se mai zice și trailer. Autorulota e campervan sau RV, adică recreational vehicle (vehicul recreațional) termen pe care îl vei auzi în filme, de exemplu. Ca să fii bine informat.

sursa pixabay.com
Costuri: rulotă vs autorulotă
„O autorulotă este mult mai scumpă la achiziție și scumpă la deținere. Una second hand pleacă de la 10, 12 mii de euro. Cele de lux pot să ajungă la multe zeci de mii de euro”, precizează Alex. „Autorulota înseamnă impozit pe motor, RCA-ul este foarte scump și trebuie să îi faci o revizie tehnică periodică în funcție de vechimea ei. Rulota e mult mai ieftină, poate începe de pe la vreo 2000 de euro la mâna a doua iar costurile de deținere sunt foarte mici. RCA-ul este câteva zeci de lei pe an față de campervan, la care poate ajunge la câteva mii de lei!
Evident, nu vei fi într-o perpetuă vacanță cu rulota și uite așa trebuie să îți bați capul cu depozitarea ei. Trebuie să ai un spațiu generos pentru autorulotă, care poate fi mai mare decât un microbuz.

Dacă ai o casă, curte, garaj și spațiu generos pe lângă nu e problemă, dar dacă stai la bloc și te chinui să îți parchezi o mașină mică, te vei chinui enorm cu un vehicul mare. Alex Tămășescu îmi povestea că el plătește pentru depozitarea rulotei, deci un cost în plus pe lună. Evident, poți să cumperi un astfel de vehicul atât pentru tine cât și pentru închiriat pe platforme cum e și Ruuts. Deci se poate spune că îți scoți banii.
Dar e mai ieftină o vacanță cu rulota?
Dacă ajungi la Vama Veche sau la Tuzla, Vadu, Corbu, vei vedea oameni cazați la rulotă. Se gospodăresc acolo, gătesc. Oricum, la Vadu nu ai foarte multe opțiuni, dar poți mânca de prânz la una din cherhanalele deja existente. Costurile nu sunt mari în aceste condiții dacă ești cu rulota sau campervanul tău.
Ia în calcul și consumul de benzină. Campervanul rupe, evident. Și când tractezi o rulotă consumul e mai mare. Alex dă propriul exemplu: mașina lui, care consumă în mod normal 11 la sută, va consuma 16 la sută când tractează rulota. „Dacă merg până la Vama Veche dus întors sunt 30 de litri în plus de carburant„, zice Alex

Am analizat prețurile de închiriere de pe platforma Ruuts. Costul pe zi începe de pe la 150 de lei pentru o rulotă mică. Adaugă costul campării, al dotărilor și ajungi la o cheltuială măricică. Robert Diaconeasa, cofondator Ruuts spune însă că dacă pui în balanță toate aspectele, ieși în avantaj cu rulota sau autorulota. Dacă ieși din țară economisești banii pe avion și mașină de închiriat, ceea ce e drept. Dacă pui cap la cap costurile pentru o vacanță cu rulota vs una clasică, ai putea observa diferențe dar aici depinde și ce tip de turist ești. Dacă ai merge la all inclusive ca să nu miști un deget și ca sp fii servit, e posibil ca o vacanță cu rulota să nu fie pentru tine.
Cum e cu campingul
Colega lui Robert, Katina Moldovan zice că în România încă se mai poate campa și off grid, adică în afara campingurilor, ceea ce nu se mai întâmplă în străinătate. „În campinguri există anumite facilități, cum ar fi curent electric, apă potabilă. îți poți deversa casetele. În afara acestor campinguri e important să ai și un panou solar pentru încălzire”. Dacă ai anumite dotări poți folosi rulota și la temperaturi mai scăzute. Îți mai trebuie butelie, frigider, apă în rezervor și cam toate ustensilele necesare pentru gătit sau măcar pentru o mică gustare. Plus obiectele necesare pentru duș. Un duș rapid, că nu vrei să termini toată apa odată. „Atât la autorulotă cât și la rulotă, cu excepția iluminatului toate dispozitivele din interior funcționează și pe gaz, inclusiv frigiderul. Tot pe gaz funcționează boilerul și sistemul de încălzire al rulotei”, precizează Alex.
E și o șmecherie de știut aici. În anumite parcări dacă nu scoți nimic în afara mașinii (umbrar, scaune, etc) se consideră că nu ai campat. Pot fi banzinării, campinguri sau parcări de tiruri. Oricum dormi peste noapte îi uite așa ai scutit bani de hotel pe drum. Te poți opri când ai obosit, condusul nu e chiar floare la ureche pentru șoferul de rulotă.

Pentru o vacanță cu rulota este vital să îți pregătești un traseu în prealabil, punctează Katina. Există deja aplicații care îți indică locurile autorizate de campare cu toate datele, de la prețuri până la facilități. Alex spune că și în Grecia mai sunt locuri în care se acceptă camparea off grid. „Este foarte important să verifici legislația atunci când călătorești în afara țării.” Dacă este valabil tipul de permis pe care îl deții, de exemplu. „Au fost cazuri în care au fost confiscate rulote din aceasă cauză”, povestește Katina. Partea bună e că dacă vrei să faci o vacanță cu rulota sau dacă vrei să cumperi un astfel de vehicul ai foarte multe surse de informare, forumuri și grupuri de Facebook.

Cui i se potrivește o vacanță cu rulota
Robert Diaconeasa îi pomenește pe mileniali când se referă la publicul țintă. Cei cu o slujbă remote sunt principalii interesați, evident. Poți pleca la drum și lucra de unde vrei dacă ai un job care să se potrivească scenariului. Dar la noi fenomenul e la început și a luat amploare abia în pandemie. Vei găsi peste tot imagini ispititoare cu familii tinere și frumoase, însoțite de un câine sau o pisică, hoinărind prin lume. Sau cu pensionari care își cumpără un campervan și pot călători liniștiți, acum că nu mai au stresul serviciului. Alex spune că cei mai mulți rulotiști din Europa îi vei întâlni în Olanda. Sigur, sună bine, dar gândește-te bine ce fel de turist ești tu, ce preferă jumătatea ta, dacă se vor adapta copiii. Dacă vei avea urlete pe tot parcursul vacanței din cauza spațiului mic și a lipsei de obiecte familiare, poate o vacanță cu rulota nu este pentru tine. Darrr, „rulotismul este un mod de viață, nu neapărat o modalitate de a economisi bani în vacanță„, subliniază Alex Tămășescu. Ceea ce, deduc eu, ar cam fi esența discuției noastre.