Nu vom uita verile lui 2020 și 2021, marcate de pandemie. Eu sigur nu le voi uita. Şi asta nu pentru că am avut vacanţe memorabile, ci pentru că totul a avut legătură cu afurisitul de virus. Dacă în 2020 am purtat cu religiozitate masca, anul următor am stat cu ochii pe lista semafor. Și cum Grecia a intrat pe lista roșie, cei nevaccinați au renunțat cu durere în suflet la concediu. Nicio vacanță nu merită o perioadă de carantină de 10 zile după… Și uite așa românii s-au reorientat spre o vacanță în Bulgaria. Una de avarie, e drept…
Așa am făcut și eu anul trecut: pe ultima sută de metri am zis: gata, mergem la vecini! Şi da, am plecat fără prea multe aşteptări. Măcar aveam să aflu…”secretul armei secrete”. Adică secretul succesului bulgăresc în turism.

Secretul turismului bulgăresc
Am bifat destul de multe zone în cele 6 zile de vacanță în Bulgaria. Sozopol, Varna, Nessebar şi Sunny Beach. Plus o oprire plăcută în Chernomorets şi alta neinteresantă la Albena. Concluzia? Bulgarii au câştigat prin conceptul confort low cost. Unde mai stai la 4 stele cu banii ăştia? E mai curat, mai civilizat, se mănâncă bine şi nu dai faliment după o vacanţă la ei. Ok, se pricep mai bine ca noi, dar au şi ei destule hibe.

Mai în glumă, mai în serios, cel mai mare cusur al Bulgariei e… că nu e Grecia. Cum ai da-o tot vacanţă „de avarie” pare. Poate fi însă o experienţă plăcută pentru mulţi, nu zic nu. E mai uşor de ajuns cu maşina, drumurile sunt bune dar…parcă nu e chiar ce trebuie.
Bref, iată ce nu mi-a plăcut, ce mi-a plăcut şi ce recomand după scurta mea vacanţă de avarie în Bulgaria.
Ce nu mi-a plăcut în Bulgaria
Sunny Beach şi Albena
Ei, da, nu mi-a plăcut la Sunny Beach aşa cum nu-mi place nici la Năvodari. Adică, pardon, Mamaia Nord, aşa i se zice acum. Sunny Beach e o aglomeraţie haotică fără nicio noimă, cu hoteluri kitsch dar şi cu câteva construcţii reuşite. Ok, ştiu că e populară printre românii care merg în vacanță în Bulgaria şi presupun că raportul calitate-preţ li se pare ok. Şi chiar e ok, nu am ce să zic.

Albena pare un complex mult mai bine structurat, parcă mai puţin kitsch. E curat, iar maşina ta e în siguranţă.

Nu neg că poţi să nimereşti şi bine, într-un hotel decent, fără aglomeraţie. Din fericire staţiunea Sunny Beach, aşa haotică, e măcar mare şi poţi fugi de hoardele de turişti de pe faleză dacă nu-ţi place la înghesuială. Plaja e foarte mare, bine întreţinută, apa curată. Pare mai degrabă genul de staţiune pentru familii cu copii, ca şi complexul Albena de altfel. Cele două zone mi s-au părut fix aşa: variante decente, dar…de avarie. Dacă nu poţi ajunge în Grecia…ok, ai prins ideea.

Ce mi-a plăcut în Bulgaria
Sozopol, oraşul vechi
Cei care au fost deja în vacanță în Bulgaria probabil au vizitat și Nessebarul vechi, așa că își pot face o idee. Pe mine ideea de a merge aici m-a atras după ce am citit acest articol. Sozopol e tot o peninsulă, cu case vechi tradiţionale şi străduţe înguste. Portul este mult mai mare, iar vis a vis sunt o grămadă de terase şi taverne. Zona mi-a amintit cu drag de portul din oraşul vechi Tel Aviv. Și da, Sozopol mi s-a părut mai frumos decât Nessebar.

Foarte aproape de Sozopol este insula Sfântul Ivan, care poate fi vizitată.

O parte foarte frumoasă este şi faleza stâncoasă plină de terase. Practic, mergi dintr-o terasă în alta, toate îţi oferă o privelişte superbă, mâncare şi servire foarte bune.

Sozopol are şi o plajă urbană frumoasă, dar foarte aglomerată în sezon. E un oraş interesant şi care merită vizitat, chiat dacă e ceva mai departe, în zona Burgas. Foarte aproape de Sozopol sunt Chernomorets şi Ahtopol, cu aceleaşi faleze stâncoase extrem de fotogenice.
Chernomorets
Adică un soi de 2 Mai mult mai curăţel, un locşor foarte simpatic, cu o plajă micuţă, case frumoase şi atmosferă tihnită. Sunt multe case tradiţionale de piatră, cu grădini superbe cu flori şi smochini. În Chernomorets sunt şi hoteluri scumpe dar şi pensiuni de familie şi hosteluri. Şi mai e ceva: o faleză stâncoasă superbă. Mi-a plăcut tare mult şi aş reveni cu mare drag aici.

Nessebar, oraşul vechi
Aceeaşi poveste ca şi la Sozopol. Nessebarul este cunoscut de mulţi români, se ajunge mai uşor. Spre deosebire de Sozopol, în Nessebar laşi maşina la intrare în oraş, într-o parcare mare. Şi în Sozopol există parcări ale municipalităţii, plus o parcare mare în port. Oricum, Nessebarul vechi este mai mic, îl poţi parcurge la pas şi, crede-mă, e o plăcere.

Te poţi caza în casele vechi, ca şi în Sozopol. Se face şi plajă, dar nu te aştepta la mari întinderi de nisip, ci la bucăţele oarecum improvizate. Oricum, oraşul e la fel de fotogenic ca Sozopol, doar că la fel de aglomerat seara.
Ca şi în Sozopol, faleza e plină de restaurante foarte bune. Multe din ele au fructe de mare foarte bine gătite, dacă îţi plac. Şi mâncarea tradiţională bulgărească e bună, recomand kavarma şi combinaţia de carne şi legume pe placă încinsă. O nebunie.




Coasta bulgărească a Mării Negre
Bulgarii au un litoral mai frumos decât al nostru, ăsta e adevărul. Sunt porţiuni superbe pe care le poţi descoperi din întâmplare. Cum a fost de exemplu, vechea fortăreaţă tracică de la Byala, în apropiere de Varna. Ia uite ce fain e acolo:

Ai de descoperit locuri faine într-o vacanță în Bulgaria. Sunt şi locuri arhi cunoscute, ca Balcic, Cap Kaliakra sau Tyulenovo. De curând românii au descoperit plaja sălbatică Bolata, dar şi zone ca Ezerets, Rusalka sau Sfinţii Constantin şi Elena.
Dacă nu mergi cu mari aşteptări, Bulgaria poate fi experienţă plăcută la mai puţini bani decât în Grecia. Şi evident, decât România. Căci dacă vrei ciorbe reîncălzite şi mizerie pe bani mulţi le poţi găsi uşor la noi. E bine că te aşteaptă oricând o vacanță de avarie în Bulgaria. Cine ştie, poate fi chiar o surpriză plăcută.
Pingback:Cum vom călători în 2021 Travel - Irina Petraru
Pingback:4 motive să vizitezi Ruse % Travel - Irina Petraru