Iupiii, ieșim din orașe! Ce înseamnă asta? Că vom putea face turism intern, vom merge la plajă , la munte. O relaxare binevenită, după atâta timp de stat în case și completat declarații. Evident, toate cu distanţare, dezinfecţie, măşti, adica niste chestii cu care ne-am obişnuit deja. Ne-am împăcat şi cu ideea că e posibil ca vacanţa asta să nu o petrecem chiar unde vrem şi că va trebui să facem şi aici concesii.

Se văd deja semnele, trei din patru români vor renunța la Early Booking pentru următoarele 9 luni. Sunt concluziile unui studiu independent făcut de o agenţie de turism. Românii nu mai vor să rişte, cel puţin pe termen scurt. E vacanţa în Grecia o soluţie însă? Probabil, dar stai să vedem…
Ce e cu „bula de turism” Grecia-Bulgaria-Serbia
La mijlocul lui mai a venit ştirea salvatoare de concedii: Bulgaria, Grecia şi Serbia vor să creeze o aşa numită bulă de turism, mai precis o colaborare între state prin care accesul turiştilor să fie simplificat începând cu data de 1 iunie.

Practic, cei care se mișcă în această zonă nu trebuie să intre în carantină la revenirea în țară și nu trebuie să facă teste covid 19. România a dat-o iar de gard, transmiţând prin ministrul economiei că ar fi mai bine să ne facem vacanţele în ţară. Ok, mergem în țară, dar nu pentru că asta vrea ministrul, au zis multi, pe bună dreptate. Pentru experții din turism, această mișcare a fost una greu de înțeles. Alin Burcea, fondator ANAT explică:
Toată lumea se mișcă pentru turismul international, iar noi nu suntem în stare să luăm niște decizii clare și simple și sigure pentru turismul intern. Încercând să nu spunem DA la inițiativa balcanica doar, doar prin acest mod, singurul de altfel, să sprijinim turismul din România.
Oricum, România a pierdut trenul, atât pe plan intern cât și extern. Hotelurile au rămas deschise la noi, dar degeaba, de vreme ce oamenii nu puteau ieși până acum din localități, atrage atenția consultantul Răzvan Pascu.
Mă doare sufletul când văd că noi de 3 luni de zile nu facem nimic, nimic. E păcat, e un tren din nou pierdut.
Şi unde nu au intervenit autorităţile de la noi au sărit grecii. Primarul din Thassos s-a arătat pe ecranele televizoarelor cu un îndemn clar: haideţi la noi, e sigur. Din 15 iunie deschidem tot!
Cum vom călători în Grecia
Este posibil să fie anul acesta vacanța în Grecia o soluție și pentru cei care și-ar fi dorit o destinație exotică și mai îndepărtată. Aceștia au amânat sau și-au anulat planurile de frica virusului. Ori țara în care mergeau nu mai e atât de sigură, ori zborul cu avionul, pe un aeroport mare și tranzitat intens, e văzut ca un pericol iminent.

Unii călătoreau și cu copiii, ceea ce a dus la o reconsiderare drastică a destinației. Deci, în loc de Mexic, de exemplu, încercăm Creta, Mykonos, Santorini etc. Ce facem? Răzvan Pascu iți recomandă:
Din 15 iunie românii trebuie să știe că vor putea călători mai ales în partea continentală, deci mai ales cu mașina. Se poate zbura și la Atena, de altfel compania națională Tarom are zboruri și acum la Atena. Iar din 1 iulie, ei au spus că vor permite inclusiv zborurile charter pe insule.
Alin Burcea dă și câteva exemple: Thassos, Lefkada, Evia, Halkidiki. Aici se poate ajunge cu mașina, iar peste 200 de mii de români pe an făceau fix acest lucru și pana acum. Călătoria cu mașina poate fi o idee bună, mai ales dacă ai mai folosit deja acest mijloc de transport în alți ani.
Nu mai este nevoie de niciun pașaport de sănătate pentru că România este socotită o țară sigură. La intrarea în Grecia se completează o declarație pe proprie răspundere că ești sănătos. Se va sta în camere la fel. La un anumit număr de hoteluri va fi și un cabinet medical. In Creta, de exemplu, nu a fost niciun deces. Au fost 18 cazuri pană acum, toate rezolvate.
In România multi se așteptau la majorări de prețuri la turismul intern. Nu m-ar mira să văd noi recorduri la Mamaia, de exemplu. Pentru omul obișnuit, vacanța în Grecia e o soluție bună și din acest punct de vedere: primești servicii foarte bune la preturi decente, sub cele din țară. Eu am călătorit anul trecut în Creta cu un charter prin Paralela 45. In 2020 prețurile par a fi aceleași. Alin Burcea ne lămurește:
Nu cred că își permite nimeni să scumpească vacanțele, mai ales că tarifele sunt date de anul trecut. Până acum nu am avut probleme, ba din contra, noi ne dorim să existe o tendință de stagnare sau de scădere. S-ar putea să fie niște inconveniente în Creta, că nu toți hotelierii deschid. Deci dacă cineva și-a făcut rezervare la un hotel s-ar putea să trebuiască să meargă la un hotel de aceeași categorie sau categorie mai mare. Ii rog pe toți turiștii care și-au făcut rezervare să înțeleagă lucrul ăsta.
Va fi greu să ne hotărâm anul acesta ce facem în vacanța de vară. Unii poate chiar vor renunța la ea, de vreme ce au pierdut 2 luni prețioase din an. Chiar și asa, Grecia e mare, se găsește cazare și pentru întârziați. Cu condiția să fie flexibili și să nu tină la un anumit tip de hotel.
Unde mai putem călători în siguranță
Nu doar Grecia e o alternativă, ci și Croația, Muntenegru, care s-a proclamat „covid free”. Islanda, Israel, chiar și Albania au comunicat eficient și transparent, dând asigurări pentru turiști că sunt destinații sigure.

După dezastrul provocat de pandemie, toate țările își vor evalua riscurile. Un element important va fi însă siguranța pasagerului. La ea se vor gândi atât hotelierii și agenții de turism cât și pasagerii înșiși. Vom face poate concesii. De un lucru sunt însă aproape sigură: chiar și după cele întâmplate, românii vor fi din ce in ce mai puțin dispuși să accepte batjocura. Din partea autorităților incompetente și depășite, dar mai ales a hotelierilor dispuși sa profite de un ghinion planetar. Si sper să nu mă înșel.
Irina, turistul roman nu este respectat de catre hotelieri, statiunile de pe litoralul nostru sunt in paragina, comerciantii sunt pusi pe imbogatit peste noapte, ospatarii nu stiu cum sa te fure si sa iti incarce nota, plajele sunt murdare, fara cosuri de gunoi, preturile sunt foarte, foarte mari si lista poate continua. Iar daca intr-o zi ploua, chiar nu ai ce sa faci, eventual plecam cu mic, cu mare, catre Delfinariu si Acvariu si cam atat. Aglomeram drumul. Preturile au crescut foarte mult anul asta, acum, in extrasezon, la un hotel de 4 stele in Mamaia, camera e de 510 lei. Acum, in septembrie!
Cat despre Grecia, totul e la suprelativ: esti tratat ca un turist adevarat. Plecati, dragilor in Grecia la mare, nu mai stati aici, in tara, ca sa va para rau dupa bani. Din ce in ce mai multi romani au renuntat la vacantele in Romania si au ales exclusiv vacantele externe. Nu muncim un an de zile ca sa aruncam aici banii pe fereastra si sa imbogatim avarii. Mare pacat! Iar autoritatile nu iau nicio masura, unele hoteluri de 4 stele ofera conditii de 2…
Total de acord. Vara lui 2020 ar fi fost o buna ocazie pentru hotelieri sa isi mai spele din pacate. Din pacate nu s-a intamplat asa. Iar cand vom putea calatori fara oprelisti cu siguranta nu vom mai alege destinatii interne decat pentru scurte deplasari de weekend. Atat s-a putut…