La începutul lui 2022 auzeam pentru prima dată un termen care m-a amuzat: revenge travel. După 2 ani de pandemie în care s-a circulat greu și cu restricții, turiștii din toată lumea au încercat să recupereze. Sigur, vestea că pandemia se va mai potoli și vaccinarea au contribuit mult. La începutul anului mulți și-au făcut curaj să rezerve vacanțe pentru vară, obicei la care se renunțase pe timpul pandemiei. Or, creșterea numărului de turiști și frenezia vacanțelor au prins companiile aeriene și aeroporturile pe picior greșit.
Aglomerație cumplită în aeroporturi
Fix asta s-a întâmplat: un aflux de turiști versus criză de angajați. Se așteptau la o creștere, dar nici chiar așa, spune și consultantul de marketing turistic Răzvan Pascu. Adică vânzările de bilete și vacanțe au fost peste nivelul dinainte de pandemie, din 2019.

Cele mai mari probleme au fost în aeroporturile mari, în primul rând Heathrow. Cea mare problemă acolo a fost cu bagajele de cală, pe care angajatii firmelor de handling nu mai reușeau să le distribuie. Imaginea cu marea de bagaje unele peste altele în aeroportul londonez a ajuns virală și descrie perfect situația.

Au contribuit la aglomerație și defecțiunile la aparatura din aeroporturi și lipsa de personal. După Brexit și după pandemia de Covid 19, aeroporturile britanice au rămas fără mulți dintre angajați, mai ales că o bună parte din ei proveneau din alte țări. Probleme au fost in toată Anglia însă, nu numai la Londra. Nici drumul către aeroport sau de la aeroport nu a fost atât de simplu. Angajații din domeniul feroviar au organizat greve ample care au contribuit la menținerea haosului.
Și cei de la aeroportul din Amsterdam au dat un avertisment pentru turiști, spune Răzvan. Să își ia încălțăminte comodă, pentru că riscă să stea mult în picioare. Oricum, aeroporturile din Europa par ceva mai afectate, spune el.
Și Ryanair a pus-o de grevă
Piloții și însoțitorii de bord din Spania, Portugalia, Franța și Belgia au anunțat că își vor înceta activitatea în mai multe zile, pe rând. Si sindicatele care reprezintă angajații Volotea și EasyJet au anunțat că se vor alătura demersului sindicatelor angajaților RYANAIR. Si ministerul nostru de externe i-a avertizat pe români să fie foarte atenți in această vară. Ryanair este una dintre cele mai populare companii low cost si nu este prima data cand angajatii ei se revolta.
Ce poți să faci să eviți aglomerația
Nu poți controla ce se întâmplă în aeroport și la companiile aeriene, dar poți face tu ceva ca să îți fie mai ușor? l-am întrebat pe Răzvan Pascu. Și am adunat câteva tips and tricks folositoare măcar ca să eviți aglomerația din aeroporturi.
- evită să iei bagaj de cală. Mai ales în city break merită să călătorești light, cu un bagaj mic. În plus, faci check in online și mergi direct la îmbarcare dacă nu ai alte documente de verificat (certificat verde, teste COVID etc)

- fă-ți o asigurare de călătorie. Poți recupera banii, poți primi asistență medicală în funcție de tipul de asigiurare pe care îl faci.
- evită companiile low cost. Da, Răzvan își asumă să fie nepopular dar tot el are nenumărate vacanțe și tururi organizate în ultimii ani, inclusiv în pandemie și admite că lucrurile sunt foarte nuanțate. Dar statistica îi susține teoria. Sunt multe anulări la low cost, cum sunt și multe la avioanele de linie, e adevărat. Dar dacă am compara strict la acest capitol Blue Air cu Tarom, ambele românești și ambele cu probleme, lucrurile ar sta mai prost din start pentru primii. Sigur, nu orice destinație este acoperită de avioane de linie, dar în unele cazuri poți alege. Iar aici banii de multe ori fac diferența, din păcate.
Update
Articolul a fost scris la începutul nebuniei. Ulterior, au fost atât de multe anulări și întârzieri încât nici nu a mai contat dacă era vorba de companii de linie sau low cost. Ba chiar la un moment dat compania KLM era campioană la nereguli. În plus, pe lângă aceste incidente, am avut și o serie de tragedii petrecute în vacanțe. Două femei omorâte de rechini în Egipt, una dintre ele din România. Alț 2 români morți într-o expediție în Alpi. E clar, vara lui 2022 va rămâne în istoria turismului ca o perioadă înfricoșătoare…
Dacă ai avut curse anulate sau amânate ai la dispoziție și despăgubiri de până la 600 de euro (află aici cum funcționează). Nu contează dacă sunt avioane de linie sau low cost. În rest, bucurați-vă de vara asta, chiar și așa aglomerat cum e. Prețurile biletelor și ale cazărilor deja au crescut foarte mult și nici semnale prea bune nu sunt.
Nu as fi asa radical cu operatorii low-cost. Se intampla toate sa avem probleme. Lufthansa a anulat 3000 de zboruri. Air France – KLM are zilnic zboruri intarziate si anulate, chiar daca nu le-au anuntat. SAS intra in greva. Ieri Austrian si Lufthansa au anulat zboruri din / spre Romania. TAROM, IBERIA au zboruri intarziate. Deci nu as pune totul in carca low-costului. Este adevarat ca operatorii low-cost au mii de zboruri zilnice, cu mult peste orice operator full-service, si atunci sunt mai vizibili cand apar acolo zeci de zboruri anulate.
Total de acord. Cum spuneam, e foarte nuanțată treaba. Sunt cazuri și cazuri. Nu aș merge la Roma de exemplu cu avion de linie de vreme ce e bine acoperită de low costuri. Dar când am mers la Londra am ales de fiecare dată Tarom în loc de Blue Air ca să ajung de pe Heathrow mai ușor în oraș. Și orele de zbor erau perfecte, Blue zbura la ore care mie nu mi se potriveau. Deci e și subiectiv, recunosc. Cu toate hibele Tarom, mie mi s-au părut ireproșabili, deși alții îi critică dur. Dar, da, bilete Tarom au costat mult și nu mi-aș fi permis să merg în weekend, erau tarife duble sâmbătă, de exemplu. Și la Paris aș încerca să iau un avion de linie din cauza distanței mari a aeroportului pe care ajung majoritatea low costurilor. Trebuie să iei în calcul transportul în oraș, dacă circulă etc. Pe de altă parte și cu Wizz Air am mers bine de fiecare dată și am totală încredere. Dar la cum văd se scumpesc biletele, low costurile vor prinde bine din urmă avioanele de linie :)))