În momentul de față facem deja diferența: înainte și după virus. Eheei, pe vremuri mergeam la Milano cu 20 de euro, stăteam cu orele la mall și respectam cu sfințenie seara de sâmbătă. Acum până și ieșitul la cumpărături e o sărbătoare. Ar însemna să fim foarte naivi să credem că imediat după ridicarea restricțiilor ne vom relua viața obișnuită. Austeritatea e cuvântul de ordine deocamdată. Chanel face măşti de protecţie iar Bulgari s-a apucat de produs dezinfectanţi. Inclusiv în modă bate vântul sobrietăţii. Revista Vogue a intrat în istorie datorită celor două coperte: cea albă, simplă a ediției din Italia și cea cu doi îndrăgostiți echipați corespunzător cu măști, în Portugalia.

Alte reviste de modă au renunțat la fotomodele sau actrițe pe prima pagină în favoarea unor doamne doctor care luptă cu coronavirusul. Deh, asta înseamnă adaptare, de vreme ce inclusiv cititorii ar taxa dur opulența. Nu e cazul să mai vii cu haine scumpe şi decoruri exotice. Oricum nu mai ai cum să faci vreun shooting de fiţe în Maldive. Sfârşitul fiţelor vine odată cu închiderea graniţelor.
Chiar și în vremuri de restriște însă luxul se vinde. Sau încă se vinde. De exemplu, un butic Hermes din China a înregistrat vânzări de 2,7 milioane de dolari în ziua în care s-a redeschis. Chiar și așa, semnalul nu e unul pozitiv. Sigur, sunt oameni pe care criza nu îi atinge şi afaceri cu care nu dai greş. Sunt și aroganțe, precum cea a unor milionari care au organizat o partuză privată la bordul unui avion particular. Plecaseră din Londra cu destinația Coasta de Azur. Au fost opriți pe aeroportul din Marsilia, ocazie cu care s-a aflat că printre selecții pasageri s-ar afla și o româncă. Evident, opinia publică a fost oripilată, dar şi puţin amuzată. Bine, cred că unii s-au şi bucurat că milionarilor nu le-a ieşti numărul. Și atunci întreb, a venit sfârșitul fițelor?
Influencerii şi coronavirusul
Și cum ne plictiseam noi așa, a venit și un scandal delicios. Avea de toate: bani, controverse si ah, o fată frumoasă şi atâââât de gureşă! Toate altoite pe tulpina covid-19. Iureşul a inceput după ce mai mulți oameni cunoscuți au scris pe rețelele de socializare despre o campanie de strângere de fonduri pentru Institutul Cantacuzino.

Doar că nu era o campanie tipică ci o moșmoandă bizară. Pe scurt, donai, intrai în tombolă și câștigai un apartament. Banii din donații urmau să se împartă așa : o parte către cauză (Institutul Cantacuzino), o parte către premiu și o parte către influencerii care promovau campania. Imediat rețelele sociale au explodat: ce e asta, un Caritas? Bomboana pe colivă a fost însă așezată languros de Cristina ICH, influencer, care s-a dat în stambă cu o serie de postări șocante prin care, fatalitate, confirma că ia și ea ceva. Ba chiar a intrat în istorie cu o declaraţie halucinantă: „Câștigă toată lumea, câștigă și spitalul, care e problema?” După care a dat înapoi: campania a fost pro bono, am înțeles greșit, m-a luat gura pe dinainte, bla bla.
S-au folosit de o greșeală de comunicare în care era scris unde merg banii: o parte către Cantacuzino, o parte către apartament și o parte către marketing. De aici lumea a luat foc, eu eram un fel de Sorin Ovidiu Vîntu când a înființat Caritasul. Oamenii nu mai înțelegeau nimic. Eu am vrut să fac bine și m-a luat gura pe dinainte și am avut lipsă de diplomație.
Tot ea a pus şi concluzia la toată porcăria asta: Am făcut rahatul praf cu reacția mea. În fine, aşa ţară, aşa influenceri. Mai mici, mai pe calapodul nostru. Sunt însă şi cazuri în care influencerii au dat o mână de ajutor. Adica s-a vazut ce inseamna cu adevarat influencerul. Chiara Ferragni a reuşit să strângă în mai puțin de 24 de ore, donaţii de aproximativ trei milioane de dolari pentru Italia în plină pandemie. Şi asta chiar în momentele în care Italia trecea prin momente foarte grele şi ajunsese să depăşească China la numărul de morţi din cauza coronavirusului.
Sfarşitul fiţelor în România?
În momentul în care scriu acest articol noi încă nu ştim cum şi când vom ieşi din carantină. Temporar, o fiţă poate fi chiar o mască specială sau un kil de dezinfectant. O cutie de măşti costa pe vremuri vreo 25 de lei, acum doar un singur articol se dă şi cu 8 lei.. O mască banală, da?

Vor trece şi aceste vremuri, noi poate vom rămâne cu sechele după izolare. O fiţă ar putea ajunge călătoria cu avionul, la cât de scumpe vor deveni biletele. Normal, ne vom schimba priorităţile. Şi felul de a ne raporta la sănătate. Şi felul în care îi vom privi pe medici, guvernanţi, politicieni. De un lucru sunt însă aproape sigură: fiţa nu e moartă. Fiţa se transformă. Va fi şi ea lovită de vremuri odată cu românul. O vom da pe austeritate, umilinţă şi smerenie. Şi vom păstra pios în suflet amintirea vremurilor în care o ardeam aroganţi la mall. Doar a mai fost de curând o criză. Din care cei mai mulţi dintre noi tot nu am învăţat nimic.
Pingback:Nu mai pot fără shopping! Hobby - Irina Petraru