Recunosc, mi-am luat ţepe de la bioenergoterapeuţi, vraci şi “paranormali”.

Ei da, m-a luat valul, era interesant. Acum câţiva ani am călcat pentru prima dată pragul unui cabinet de bioenergoterapeut, la recomandarea cuiva de încredere. Era o doamnă drăguţă, în vârstă, care preda nişte cursuri, un soi de dezvoltare personală, combinată cu exerciţii de respiraţie care să echilibreze chakrele, meditaţii ghidate şi informaţii amestecate despre arhangheli, suflet, caballah etc. Un soi de varză din care am sortat ulterior ce mi s-a părut folositor. Şi cam asta e şi ideea: să filtrezi foarte bine informaţiile şi să te bazezi pe instinctul propriu.

Adică dacă ţie ţi se pare că cineva te ia cu vrăjeală, probabil char aşa e. Doamna drăguţă, cea cu îngerii, nu a fost singurul “guru” pe care l-am cunoscut., au urmat şi alţii, unii serioşi, alţii pur şi simplu impostori. 

Nişte arhangheli, gen. Sau nu

Ce m-a frapat cel mai mult din aceste experienţe a fost însă cât de mult suntem dispuşi să credem fără argument sau discernământ în anumite lucruri. Să ne ia valul. Am avut ocazia să trec prin câteva situaţii ce ar putea fi catalogate drept bizare. Eu mă cam feresc de etichetări, aşa că-ţi voi relata pur şi simplu trei episoade

Băiatul cu ansa, fanul lui Mircea Badea

Am aflat de la el că poţi măsura aproape orice cu o sârmuliţă mica, numită ansă. Pui o întrebare şi sârmuliţa se mişcă într-un fel. Trebuie să faci cursuri ca să afli ce îţi transmite sârmuliţa, că altfel am şti cu toţii să ne jucăm cu ea. Ce caută Mircea Badea în poveste? Ei bine, de la băiatul cu ansa am aflat că vedeta Antenei are o mare protecţie energetică şi că Dan Voiculescu însuşi se îngrijeşte de protejarea angajaţilor. Informaţia m-a bucurat, lucram pe antunci la Antena 3. Cât despre protecţia energetică, ce să zic? O fi fost, nu zic…  

Corporatista care priveşte ursul în ochi şi îl doboară

V-am spus mai sus de doamna drăguţă. Ea era şi gazda unui cerc de meditaţii la care participai benevol şi gratuit. Se medita ghidat, pe diverse teme. De curiozitate, am fost şi eu la câteva întâlniri. La un moment dat, tema a fost legată de fricile noastre. Gazda noastră lansează o întrebare: ce ai face dacă mergi în pădure şi te întâlneşti cu ursul? Fug, zic eu pe loc, în chicotele asistenţei. Corporatista se uită la mine cu milă, ca la o biată neiniţiată ce eram. “Eu aş privi ursul în ochi şi aş încerca să comunic cu el. E şi el o fiinţă, sigur putem comunica la nivel telepatic.”

Se face linişte, eu mă uit uluită la corporatistă, gazda la noi toţi. “Răspuns corect!”, aud.       

Venirea extratereştrilor şi calendarul mayaş greşit

A venit şi un moment în care acele meditaţii ghidate şi discuţii , deşi interesante, au devenit prea mult pentru mine. Îmi amintesc foarte clar de ce. Eram în 2011 şi mulţi vorbeau de sfîrşitul lumii, prezis de mayaşi. Nu eram însă foarte siguri cum va veni acest sfârşit. Cum, stingem lumina şi gata? Gazda meditaţiilor noastre a găsit răspunsul: ne poate salva un comandament extraterestru. Trebuie doar să îl invocăm în meditaţie.

Pot fi doi extratereştri ieşind din nava spaţială. Dacă tu crezi asta

Şi începem. Pe la mijlocul ei, când galaxia se învârtea cu noi, am deschis ochii şi am văzut cum unul din particianţii la meditaţie, om hâtru de felul lui, o privea pe gazda aflată în transă, cu un amestec de amuzament şi curiozitate. Voiam să ştiu până unde are de gând să meargă, mi-a zis el după. Eu m-am oprit acolo cu meditaţiile ghidate. Iar 2012 a trecut şi sfârşitul lumii încă nu a venit. Peste ani am aflat că de fapt şi mayaşii au dat chix, iar calendarul era greşit.         

Iar eu, iată, am supravieţuit cu bine acelor vremuri, iar acum pot să vă povestesc şi vouă.

Dincolo de glumă, e o invazie de informaţii de tip fast food pe temele astea sensibile. Poţi deveni maestru reiki intr-un weekend. Sunt mulţi oameni care vor să vă ia banii şi mai rău este că cei mai mulţi dintre cei care ajung în faţa unui fals “guru” au probleme în viaţa personală sau profesională. Unii au trecut printr-un divorţ, şi-au pierdut serviciul sau se luptă cu o boală. Sunt oameni vulnerabili ce pot deveni uşor dependenţi de orice persoană care le poate aduce un oarecare confort psihic. Românii mai ales, au o clară apetenţă spre paranormal, vraci şi leacuri băbeşti. Nici nu e de mirare, de vreme ce medicii au dat de atâtea ori greş în România, cu tot cu şpăgile noastre cu tot. Retragerea din faţa realităţii poate fi uşor de înţeles şi în unele cazuri chiar benefică. Dar în fond, cine sunt eu să mă crezi? Vreun guru cu ansă?  

        

Editor - Autor

Articole Asemanatoare

Ai Ceva De Spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.